De officiële website van auteur Stefaan Van Laere

Fictie en non-fictieauteur/journalist voor jeugd en volwassenen met een culinair boontje

Bezieler van tekstbureau & uitgeverij Partizaan

 

De meest productieve schrijver van Vlaanderen”

(journalist Dieter Herregodts, De Gentenaar/Het Nieuwsblad)

“De man die sneller schrijft dan zijn schaduw”

(André Grosemans, De Gentenaar/Het Nieuwsblad, Belang van Limburg)

“Een man die weet waarover hij schrijft, dat moet aangemoedigd worden”

(vroeger programmadirecteur productiehuis Woestijnvis, ex-eindredacteur De Slimste Mens ter Wereld en ex-HUMO-hoofdredacteur Sam De Graeve, in het tijdschrift Menzo)

stefaan5


 

 


Auteur Stefaan Van Laere denkt na over het leven…logo seniorennet

 

In 2021 is Stefaan Van Laere (actief als beroepsauteur, -journalist sinds 1988 en sinds 2009 ook als uitgever) als schrijver nog steeds op meerdere terreinen actief.
Sinds november 2019 is hij hoofdredacteur van Seniorennet, de grootste community voor 50-plusssers van België.

Meest recente boeken

 

‘De blindziener’ (maart 2021) is het meest recente jeugdboek van Stefaan Van Laere.

 

De blindziener (jeugdboek 10-12 jaar)
De blindziener (jeugdboek 10-12 jaar)

Bij uitgeverij Lannoo verscheen eind 2020 het boek ‘Veldrijden’ (geschreven samen met Stijn Vanderhaeghe).

Boter, de eerste George Bracke thriller van Stefaan Van Laere opnieuw uittgegevenBotero, de eerste George Bracke thriller van Stefaan Van Laere opnieuw uitgegeven

‘Botero’ (2020) is een herwerking van de eerste van negen George Bracke thrillers.  Het boek verschijnt opnieuw bij uitgeverij Partizaan in een geactualiseerde versie zodat commissaris George Bracke weer mee is met zijn tijd.

“Een meeslepende misdaadroman vol suspense”‘, schreef HUMO.

 

 

 

‘Oma corona’ (2020), het is de troetelnaam die de bijna 92-jarige Svetlana Vervaecke (geboren als Svetlana Zinoerova in Rusland) van haar kleinzoon Robbe gekregen heeft.

oma corona boek stefaan van laereOma corona (Stefaan Van Laere)

De wereld kreunt onder het coronavirus, maar Svetlana is een overlever.  Wanneer ze op een dag samen met haar echtgenoot Alfred wordt geconfronteerd met een geschilderd hakenkruis op een boom in de tuin, komt haar verleden dat ze dacht verwerkt te hebben als een boomerang terug.
Haar vader dweepte in de late jaren 1930 met de nazi’s en sleepte zijn gezin mee op een tocht naar Hitler-Duitsland. De familie strandde in Polen op het moment dat de Tweede Wereldoorlog begon en viel uit elkaar.
In de fabriek waar ze verplicht aan het werk gezet werd, leert ze de jonge Vlaming Alfred kennen.
Ze overleven de oorlog en Svetlana, dan amper 17, volgt Alfred naar Vlaanderen waar ze een nieuw leven opbouwt.

Neonazi’s die haar komen bedreigen, asielzoekers uit Wit-Rusland die pijnlijke flashbacks uit haar verleden oproepen, de coronacrisis en een nieuwsgierige journalist: Svetlana toont een taaie weerbaarheid waaruit de jeugd alleen maar lessen kan trekken.

 

De roman is geschikt voor de leeftijd vanaf 14 jaar zonder bovengrens (tot 100 jaar en ouder)…

Ander recent werk

 

Zijn vorige boek is ‘Onze Vlaamse Koersen’, een uitgave van uitgeverij Lannoo in samenwerking met Flanders Classics. Hij nam in dit boek de wedstrijden Dwars door België/Vlaanderen en de Brabantse Pijl voor zijn rekening.

In augustus 2019 kwam bij uitgeverij Manteau het boek ‘Het drama van Meensel-Kiezegem ’44. Collaboratie en verzet’ uit. Dit is een heruitgave van het boek dat in 2004 verscheen en toen drie drukken kende. In 2019 is het 75 jaar geleden dat in deze gemeente in het Hageland op het einde van de Tweede Wereldoorlog 91 dorpelingen werden weggevoerd waarvan de meesten nooit meer terugkwamen. In deze nieuwe uitgave wordt ook de link gelegd met de familie van Eddy Merckx, die een jaar later in Meensel-Kiezegem geboren werd.

Eind september 2019 verscheen ‘Van eigen bodem. De Belgen op het WK veldrijden’.  In dit boek dat Stefaan Van Laere met Freddy De Meester schreef wordt ingegaan op de vele Belgen die in de loop van 70 jaar deelnamen aan de wereldkampioenschap veldrijden, dit in de verschillende categorieën. De nadruk ligt in dit boek niet zozeer op de vedetten maar op iedereen die ooit aan de start stond.

Sinds 1988 is Stefaan Van Laere ook actief als freelance journalist voor een brede waaier van tijdschriften, bladen en blogs in Vlaanderen en Nederland. Zijn interesse gaat naar lifestyle in het bijzonder met een grote voorliefde voor het culinaire. Een greep uit de uitgeverijen waarvoor hij schreef: Manteau, Standaard Uitgeverij, Lannoo, uitgeverij Davidsfonds, Snoeck, Borgerhoff & Lamberigts, Facet, Clavis, uitgeverij Averbode, Stichting Kunstboek, WPG, Smaak, New Promotion, De Schaar, Terra (Nederland), Boxpress (Nederland),…

Ook is hij de oprichter van uitgeverij  Partizaan. Via dit platform publiceert de auteur niet alleen eigen werk en boeken van andere auteurs (fictie & non-fictie), maar levert hij eveneens (tekst)bijdragen voor websites, blogs en andere publicaties.

De lijst van tijdschriften, kranten, websites, blogs en uitgeverijen waarvoor Stefaan Van Laere intussen schreef is net iets te lang om hier zomaar voor de vuist op te noemen. Zijn uitgeverij en tekstbureau Partizaan draait op volle toeren en er kondigen zich een aantal interessante projecten aan. U komt hierover meer te weten op de website van Partizaan. Deze uitgeverij publiceert zowel eigen werk van Stefaan Van Laere als fictie en non-fictie van andere auteur smet een open venster op de wereld volgens het motto ‘steeds vooruit!’. Meteen een nieuwe mijlpaal in de carrière van de schrijver.

Intussen staan een brede reeks van titels op zijn naam, gaande van fictie (romans, thrillers, poëzie) tot non-fictie (boeken over uiteenlopende onderwerpen zoals culinaire items, wielrennen,…) en boeken voor de jeugd (fictie en non-fictie).

U kunt ook terecht op de facebookpagina van uitgeverij Partizaan.
Journalistiek werk, blogs en websites
Het was ooit een boutade van een journalist: er bestaat geen publicatie of Stefaan Van Laere heeft er ooit voor geschreven. Alle tijdschriften, kranten, websites en blogs opnoemen waarvoor hij bijdragen levert/leverde zou ons te ver leiden, vandaar deze selectie:
Smaak, Horeca Magazine, Cook Magazine, Menzo, Ambiance, Flair, Bouillon (Nederlands culinair blad), Feeling Wonen, Beter Wonen, TV-Expres, TV7, Telepro, Knack Focus, Het Volk, Het Laatste Nieuws, Gazet van Antwerpen, Flanders Boulevard, Gent Universiteit, Stadsmagazine Gent, Gold 50 (reeks blogs over goud, zilver, diamanten, juwelen,…),  webtail (reeks blogs over gezondheid), Smaak e-zine,…



Reportage: culinair Glasgow in opmars

Verschenen in het tijdschrift Smaak nr. 48 april-mei-juni 2009   Tekst & foto’s Stefaan Van Laere Het Schotse graan, onontbeerlijk voor de whiskyproductie Glasgow had tot voor kort de naam een wat grauwe en ouderwetse stad te zijn, maar daar komt verandering in. Een nieuwe generatie jongere chefs werkt achter de schermen keihard om een van Schotlands mooiste steden en zijn wijde omgeving op te waarderen tot een hippe regio die het bezoeken waard is. Steeds meer toeristen laten zich dan ook verleiden tot een bezoekje aan deze stad die over de nodige troeven beschikt om uit te groeien tot een van de absolute trekpleisters van Groot-Brittannië. Tal van restaurants, pittoreske winkels met Schotse producten en toeristische bezienswaardigheden zorgen voor een ruim aanbod dat...

Column: Glad ijs

Hoe kan je dansplezier omschrijven? Het was een opdracht die ik mezelf oplegde, maar tevergeefs. Hoeveel ik er ook over nadacht, elke aanzet tot een neergeschreven impressie strandde telkens weer in het onvermogen om de natuurlijkheid van een vloeiende beweging op muziek in woorden te vatten. Dan heeft een schilder het toch gemakkelijker. Alhoewel, bedacht ik meteen mistroostig. Wat is het perfecte dansschilderij? Ik pijnigde mijn hersenen, en kon er niet meteen een voor de geest halen. Hoeveel schilderijen ik ook bekeek, hoe verdienstelijk ze ook waren, altijd ontbreekt er wel weer iets. Mijn collega’s van de beeldende kunst kampten dus met hetzelfde probleem. Maar misschien bracht de nacht wel raad. Hoopte ik. Woelen en keren, de slaap wou maar niet komen. En de muze liet me ook al in de...

Lees hier het artikel over het boek van Kris De Roy in de Gazet van Antwerpen

In de Gazet van Antwerpen verscheen op 9 juni 2009 dit artikel van Steven Tindemans over het nieuwste boek van Stefaan Van Laere met als titel ‘Kris De Roy. Hofke van Bazel’. Dit boek over dit restaurant en zijn chef in Bazel is een uitgave van Snoeck, nummer drie in de reeks na eerder De Kromme Watergang (Edwin Vinke) en ‘t Laurierblad (Guy Van Cauteren).

Artikel uit De Gentenaar-Het Nieuwsblad over boek ‘Kris De Roy. Het Hofke van Bazel’

Vandaag verscheen in De Gentenaar-Het Nieuwsblad in de rubriek Gal&ria een artikel van journalist André Grosemans over Stefaan Van Laeres nieuwste boek over chef Kris De Roy (Hofke van Bazel), een uitgave van Snoeck Publishers.

Boek Kris De Roy – Hofke van Bazel voorgesteld

  Gisteren werd onder ruime belangstelling het nieuwste boek van Stefaan Van Laere voorgesteld over chef Kris De Roy van restaurant het Hofke van Bazel. Dit boek is een uitgave van Snoecks Publishing in de reeks waarin eerder de prestigieuze boeken van De Kromme Watergang (Edwin Vinke) en ‘t Laurierblad (Guy Van Cauteren) verschenen. Telkens wordt gekozen voor een chef die een eigen culinair verhaal in woord en beeld te vertellen heeft. Fotografie is van de hand van Willy Lippens. Dit gebeurde uiteraard in het Hofke van Bazel zelf. ook fotograaf Willy Lippens genoot na in de omgeving die hij intussen als zijn broekzak kent Zaakvoerder Gina Miurin en chef Kris De Roy genietend van zomers fruit na het harde werk aan het boek      aan belangstellenden en kopers...

Interview met Stefaan Van Laere in Whisky Passion

In het volgend nummer van het nederlandse magazine Whisky Passion verschijnt een uitgebreid interview met Stefaan Van Laere. Hier pagina 1 van het artikel. Hier pagina 2 van het artikel Hier pagina 3 van het artikel

Column: Leugens

Weet je het wel wanneer ik je leugens vertel, achteloos alsof ik nooit anders gedaan heb? Ik kijk je in de ogen, maar kan er niets in lezen. Je bent een koele sfinx. We spelen ons spel. Je zegt eenvoudige dingen. Dat de melk op is. Dat we dringend eens moeten behangen. Ik wik en weeg jouw woorden, zoek naar de juiste betekenis. De melk is inderdaad op, het behang komt los boven de deur. Maar niets is wat het lijkt. Niet bij jou, niet bij mij. We zijn vaak vreemden voor elkaar. Al die geheimen die nooit uitgesproken worden. Nu opletten dat ik mezelf niet verraad. Geen emotie tonen, vooral niet lachen. Mijn gelaatsuitdrukking onder controle houden. Een gevoel van onmacht stroomt door mijn lijf. Waarom kunnen we ook niet beter communiceren. “Wat zeg je?” “Of je de boter eens wil geven”,...

Culinaire weetjes warm en koud

Tortilla Met tortilla kan je alle kanten uit. Deze typisch Spaanse omelet kan zowel warm als koud geserveerd worden. Als ontbijt, voorgerecht of hoofdmaaltijd, bij een picknick: de mogelijkheden zijn ongeëvenaard. Meest bekende is de aardappeltortilla, maar je kan de aardappelen evengoed vervangen door paprika’s, paddestoelen, courgette,… Op het bord of gesneden in kleine tapas: tortilla maak je nooit teveel. Gerookte paling Echte wilde paling wordt helaas steeds zeldzamer. Toch kan wie uitkijkt er nog op de kop tikken. Zo bijvoorbeeld uit het Donkmeer in Overmere. Het gaat hierbij om paling die eerder opgroeide in landen als Ierland, Denemarken en Amerika. Paling zit als vette vis boordevol gezonde Omega 3 en hoeft eigenlijk geen roombereiding. Ook in koude slaatjes een voltreffer. Saffraan Saffraan...

Column: Overgave

Overgave Zoals ze daar nu danste, heel alleen en met enkel het ritme van de muziek als gezel, leek ze even onaantastbaar. De ogen gesloten, helemaal afgedaald in zichzelf, los van deze wereld. Ik bekeek haar door het glas dat door mijn adem bewasemd was en voelde me een voyeur. Ik durfde amper te bewegen om haar aandacht niet te trekken, want dat zou de magie van het moment verbroken hebben. Waaraan dacht ze? Dacht ze überhaupt wel aan iets? Veeleer had ze alles losgelaten, en vertoefde ze op haar eigen Planeet Meisje. Een wereld zonder oorlogen, met engeltjes die straaltjes koele zoete wijn op je tongen kwamen p***en, peperkoeken huisjes waar je stukken kon uithappen die meteen weer aangroeiden, beken met warme chocolademelk en in de lucht zweefden gebraden kippen en voor de veggies knapperend...

De Britse keuken anders bekeken

Page 3 of 512345