Verwacht dit voorjaar bij uitgeverij Partizaan: de twee nieuwe Gentse dichtbundels ‘Addergebroed’ (verzamelbundel met meer dan 30 dichters en kunstenaars door Bob Minne) en ‘Parels in zilt en as’ (Rob Van de Zande) + de bundel ‘Bij gebrek aan piano (dichter Paul Cox)

Het is momenteel erg druk bij de bloeiende Gentse uitgeverij Partizaan. Dit voorjaar staat de publicatie op stapel van niet minder dan drie poëziebundels met een duidelijk Gentse inslag waarover graag een woordje uitleg. Uitgeverij Partizaan profileert zich dan ook meer dan ooit als dé opkomende nieuwe Gentse uitgeverij bij uitstek.

 

Bij gebrek aan piano/Paul Cox

bij gebrek aan piano cover paul cover gedichten uitgeverij partizaan

bij gebrek aan piano cover paul cover gedichten uitgeverij partizaan

Op zondag 22 maart 2015 wordt om 15:00 uur in de Cultuurkapel (Sint-Vincent), Sint-Antoniuskaai 10 in Gent de nieuwste dichtbundel ‘Bij gebrek aan piano’ van de vermaarde dichter Paul Cox, die eerder onder meer bij het Poëziecentrum publiceerde, voorgesteld.

Info over de auteur:

Ontstaan in Hasselt midden een kunstenaarsgezin. Schrijft al vanaf prille leeftijd gedichten, kortverhalen en later ook geestrijke aforismen, ‘des amuse’âmes’ zoals ze door kenners worden getypeerd.
Studeerde eerst aan de Sociale Hogeschool te Gent, nadien aan de faculteit letteren en wijsbegeerte van de Universiteit Gent.
Woont al geruime tijd in Zegelsem, midden de heuvels van de Vlaamse Ardennen.
Is soms ook als beeldend kunstenaar actief met vooral olieverf, acryl, pastel en aquarel. Stelde, uit argwaan tegenover traditionele uitgeverijen, jarenlang zijn werk liever tentoon : verweefde dan zijn teksten in kleurvlekken, sobere pentekeningen of decoratieve lettertekens. Trad ondermeer op in het gezelschap van Herman De Coninck, Miriam Van hee en Gerrit Kouwenaar.
Onder stimulans van een aantal goede vrienden werd dan toch zijn eerste dichtbundel, ‘Niemand kon dit weten’ bij het Poëziecentrum gepubliceerd in 2003. Twee jaren later verscheen ‘De morgen van het paard’ en nogmaals twee jaar nadien, in 2007, ‘Genade met wijnvlek’.
Bij uitgeverij ‘Het Moment’ kwam in 2010 zijn vierde bundel uit, ‘Herinneringen aan morgen’. Eind november 2012 verscheen vervolgens bij dezelfde uitgeverij zijn vijfde bundel ‘Ik zweeg daarover’
Paul Cox tracht in zijn poëzie de complexiteit en het wezen van de dingen op een toegankelijke maar erg persoonlijke manier te verwoorden, waardoor het gewone weer ongewoon wordt en opnieuw verwondert. Hij polijst en schaaft zijn werk tot, naar zijn aanvoelen, nog enkel de essentie rest. Bijna altijd is er een (speels-)filosofische ondertoon in zijn gedichten aanwezig waardoor ernst en glimlach, donker en licht, in elkaar overlopen.

Korte samenvatting:

“Paul Cox, geen ijdelheid bij hem, bijna vroom, zekere authentieke kracht.

Zijn gedichten doorstaan windstoten, rukwinden en belonen de aandachtige lezer. Hier geen woordentsunami’s of grof geschut. Nergens voorspelbare elementen. Nergens losse flodders. De dichter deelt rake klappen uit, steeds onverwacht en trefzeker. Paul Cox legt een geheel eigen parcours af. Hij erkent de vergankelijkheid en de aftakeling, maar probeert toch nog een stil gevecht aan te gaan in een vastbesloten poging om van elk moment een getuigenis af te leggen; een voetafdruk die niet weggespoeld zal worden.

Cox hanteert een misleidend simpel woordenpalet. Zijn gedichten zijn gelaagd en houden om elke bocht een verrassing in petto. Zijn observaties raken tot aan de laatste lettergreep en maken het herlezen van de poëzie tot een verademing. Hij schuwt de uitdaging niet en aanvaardt geen makkelijke vlucht in voorspelbaarheid. De authenticiteit vormt de ondertoon, de onderlaag waarop de kwaliteit steunt. De lezer beseft dat hij met de poëzie van Paul Cox een merkwaardige en waardevolle stem uit ons letterland onderdak verleent.”

 

Frank Decerf in ‘De Auteur’, tijdschrift van de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen.

Meer info op de deze webpagina van uitgeverij Partizaan.

Addergebroed/samenstelling Bob Minne

addergebroed dichtbundel samengesteld door Bob Minne uitgeverij Partizaan

addergebroed dichtbundel samengesteld door Bob Minne uitgeverij Partizaan

De Gentse dichter Bob Minne is niet aan zijn proefstuk toe. Met ‘Addergebroed’ brengt hij een staalkaart van het kruim van hedendaagse dichters en beeldende kunstenaars met een duidelijk Gentse inslag maar ook aandacht voor wat zich buiten de Arteveldestad en in het buitenland afspeelt.

Info over de auteur:

Bob Minne (Bobadas) is een Gentse dichter die zich naast poëzie ook toelegt op straattheater, performancekunst en théatre invisible. Van 1999 tot 2005 was hij lid van een aantal Gentse hiphop / spoken word formaties zoals ‘Lowlife’ en ‘Six Monkeys and a Barrel’. De laatste tien jaar stond dit enfant terrible met gedichten en spektakel tussen de mensen of op de planken. Van Gent tot in Slovenië, van Brussel, Leuven en Oostende tot in Poitiers, Aurillac, Amsterdam, Groningen, Tilburg, Barcelona en Cambodja.

Deze eigenzinnige man van het woord was ook zes jaar lang één van de drijvende krachten achter het dichterscollectief ‘De Wolven van La Mancha’ waarmee hij Gent en omstreken overspoelde met poëtische avonden en artistieke evenementen zoals het ecologisch en eigentijds cultuurfestival ‘Zaradi Tebe’ en de tiendaagse woord- en beeldmarathon ‘En het Grootste Deel Schreven we Samen in Bed’ tijdens de Gentse Feesten. In 2012 was hij verantwoordelijk voor de performance die de Canvascollectie won en ging hij van start met de culturele organisatie ‘Dichter bij Ithaka’, het artistiek café ‘De Tuin van Heden’ en multidisciplinaire events zoals ‘Mensen die Dichten zijn Gevaarlijk’.

Korte samenvatting:

Een verzamelwerk met 99 gedichten vanuit het Gentse en over de grenzen heen.

Met ‘Addergebroed’ is Bob Minne toe aan zijn achtste dichtbundel. De gedichten van Minne zelf vormen als het ware de rode draad doorheen een poëtisch avontuur waarin meer dan 30 artiesten (dichters en beeldende kunstenaars) uit binnen- en buitenland aan bod komen. Allemaal mensen waar Bobadas in de loop der jaren mee samengewerkt heeft of die met hem een podium deelden. Het resultaat: een unieke collectie die toont dat het woorden regent in Gent en poëzie er de laatste jaren met de deur in huis valt.

Met werk van: Bardthesque, Lot Goethals, René Van Densen, Dorien De Vylder, Gaia Blomme, Coenraed de Waele, gustaaf de meersman, mara, Marie Meeusen, Jan van Reeth, T-Loc, Nick J. Swarth, Julie Kennivé, Maria Little, Marie Follebout, Erika De Stercke, Simon Vaernewyck, Esther Mechraoui, Sergio Utsch, Lestat Grenouille, Mr Meaner, Marie Gavel, Nono Rongé, Philippe Lombaert, Tibout Shaik, Wouter Misterioso, Rinze Lich, Noctu 9000, Joseph O’Neill, Willem Teerlinck & JackJohannes Hemp.

Knoop het maar al in uw dichterlijke oren…

Meer info over deze bundel op deze webpagina van uitgeverij Partizaan.

Parels in zilt en as/Rob Van de Zande

Parels in zilt en asParels in zilt en as de nieuwe dichtbundel met gedichten van de Gentse dichter Rob van de zande een uitgave van uitgeverij partizaan nieuwe dichtbundel rob van de zande uitgeverij partizaan

Parels in zilt en asParels in zilt en as de nieuwe dichtbundel met gedichten van de Gentse dichter Rob van de zande een uitgave van uitgeverij partizaan nieuwe dichtbundel rob van de zande uitgeverij partizaan

Ook de Gentse dichter Rob Van de Zande publiceert met ‘Parels in zilt en as’ zijn nieuwste bundel bij uitgeverij Partizaan.

Info over de auteur:

Met de klassieke, maar pure toon waarmee de gedreven dichter Rob Van de Zande (1980) zijn poëzie kostumeert weet hij zich te onderscheiden van de moderne dichters van deze tijd.

Korte samenvatting:

Uit de ooghoek van een 19de eeuwse jongeling probeert de auteur de hardvochtige verlangens, triomfen of falingen, in soortgelijke galop te brengen met de vaak ondoorgrondelijke karakters van de personages. Naast enkele vruchtbare samenwerkingen met beeldende kunstenaars en fotografen, hebben literaire tijdschriften zoals Deus Ex Machina, Schoon Schip en Extaze gedichten van hem gepubliceerd. De meest recente samenwerking met journalist/fotograaf Walter Slosse uit zich op wekelijkse basis onder de naam Websporen.

Verneem meer over deze bundel op deze webpagina van uitgeverij Partizaan.

7 Responses to “Verwacht dit voorjaar bij uitgeverij Partizaan: de twee nieuwe Gentse dichtbundels ‘Addergebroed’ (verzamelbundel met meer dan 30 dichters en kunstenaars door Bob Minne) en ‘Parels in zilt en as’ (Rob Van de Zande) + de bundel ‘Bij gebrek aan piano (dichter Paul Cox)”

 1. Ronny Keisschepper zegt:

  Leve het poëtisch geweld van Bob Minne en de zijnen!

 2. Katrien Vermaele zegt:

  De poëzie wordt als literatuurvorm al te vaak stiefmoederlijk behandeld, en het is een goede zaak dat uitgeverij Partizaan zich opwerpt als de ‘redder der verdrukten’. Ik doe dan ook een warme oproep om dit initiatief te steunen.

 3. Wendy De Laet zegt:

  Er zitten wel niet veel vrouwen tussen… :) Maar dat kan natuurlijk ook gewoon aan onszelf liggen…

 4. Freddy Devree zegt:

  Ik schrijf ook geregeld gedichten en ben zeer geïnteresseerd in deze bundel. Misschien (zo droom ik nu al luidop) is mijn bundel de volgende in de reeks?

 5. Joerie Van Hecke zegt:

  Goed dat Partizaan de bloeiende Gentse dichtersscène een forum wil bieden!

 6. Jan De Smet zegt:

  Klinkt goed!

 7. Sibyl De gryse zegt:

  Fijn dat deze nieuwe uitgeverij zoveel aandacht aan poëzie besteedt!

Leave a Reply