interne-keuken1Zaterdag 28 januari wasauteur Stefaan Van Laere te gast in het radioprogramma ‘Interne Keuken’ van Radio 1 (11-13 uur). Dit programma vindt plaats thuis bij medepresentator Sven Speybrouck die ook kok van dienst is en samen met de andere presentator Koen Fillet de gasten ontvangt en ondervraagt.

luister-hier-naar-de-reportage-van-stefaan-van-laere-in-interne-keuken-radio-1-28012012

Auteur Stefaan Van Laere was te gast naar aanleiding van de nominatie van de Vlaamse film ‘Rundskop’ voor de Oscars. Link is het boek dat Van Laere destijds schreef over Oscar Glas, de Gentse kunstenaar die in de jaren twintig van de vorige eeuw fortuin maakte in de Verenigde Staten waar hij zijn eigen studio had die instond voor de decoratie en inrichting van grote bioscopen.
oscar-glas1Oscar Glas had – in volle crisis – niet minder dan 100 man personeel in dienst en werd een waar icoon. Hij kende iedereen in de filmwereld en maakte er geen geheim van dat de maffia hem meer dan een steuntje in de rug gaf. Na de Tweede Wereldoorlog keerde hij terug naar Vlaanderen en financierde met onder meer een inzameling bij de Vlaamse kolonie in Amerika een deel van de heropbouw van de Ijzertoren. Hij was een overtuigd, ietwat wereldvreemd flamingant die met zijn fameuze Cadillac tot vlak voor het podium van de Ijzerbedevaart reed en daar door zijn grote boxen luide negermuziek liet schallen…
Hij werd een bekende figuur in Gent die zich van iets of niemand iets aantrok. Had hij zin om te stoppen, dan liet hij zijn Cadillac gewoon op de tramsporen staan en stapte hij het eerste het beste café binnen om iedereen te trakteren. Wanneer de volgende tram niet kon passeren, wenkte hij gewoon de bestuurder en de passagiers om er ook eentje te komen drinken…
Op zijn tachtigste werd hij door de politie van de autosnelweg geplukt omdat hij maar zestig per uur reed en bovendien twee rijvakken nodig had…
Oscar Glas schilderde tot zijn laatste dag, indianen en andere Amerikaanse zichten. Hij werd 96 en genoot op zijn laatste dag nog van champagne en taart op de verjaardag van een familielid. Hij was vastbesloten om 100 jaar oud te worden en wilde dan terug naar Amerika vliegen.

Hoe het boek verkrijgen?

Het boek ‘Met de helm geboren. Leven en werk van Oscar Glas’ is nog steeds verkrijgbaar. U kunt het bekomen door storting van € 15,00 op rekeningnummer 979-5932740-31 (IBAN nummer BE04 9795 9327 4031 BIC ARSPBE22) met vermelding van ‘1 ex. Oscar Glas’. Het boek wordt u gesigneerd door de auteur zonder verzendkosten thuisgestuurd.

9 thoughts on “Stefaan Van Laere te gast zaterdag 28 januari in ‘Interne Keuken’ (Radio 1)

  1. Te gast in Interne Keuken, dat is een van mijn lievelingsprogramma’s! Koen en Sven zijn heerlijke presentatoren die het juiste broze evenwicht vinden tussen tongue in cheeck humor en informatie op een speelse wijze.

  2. Ja, den Oscar was me er wel eentje! Vroeger geloofde ik niets van zijn fantastische verhalen, maar ik heb toch mijn mening moeten herzien. Hij heeft wel degelijk schatten verdiend in Amerika, en ze er met evenveel plezier ook weer doorgejaagd…

  3. Ik heb ademloos naar uw interview vorige week op Radio 1 geluisterd. U heeft de gave van het woord, en ik ben erg benieuwd nqaar uw boeken!

  4. Lijkt me een fascinerende figuur! Ik zal het boek zeker bestellen!

  5. Ook ik heb Oscar Glas van nabij gekend. In uw boek kon ik hem herkennen zoals hij was: een avonturier, een creatieveling en ook een beetje een fantast, maar dan wel een die een ongelooflijk leven heeft geleid. Dank voor uw boek!

  6. Ja, hij was me er wel eentje…:) Ik denk dat hij daar boven grijnzend geniet van het feit dat hij dankzij Radio 1 en ‘Interne keuken’ nu opnieuw in de belangstelling komt… Van Oscar geraken we denk ik nooit af…

  7. Oscar Glas is een figuur die me erg intrigeert. Ik wil dan ook graag een boek bestellen.

  8. Ik heb met veel plezier naar uw radio-interview op radio 1 geluisterd en vond u heel spraakvaardig en overtuigend. Dit prikkelt mijn nieuwsgierigheid om zeker een boek van u te lezen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.