Stefaan Van Laere op website van Literair Gent

stefaan1verkleind2Over auteur Stefaan Van Laere vind je op de website van Literair Gent deze pagina.
De site www.literair.gent.be is een initiatief van de Stedelijke Openbare Bibliotheek Gent (OB) en Gent Cultuurstad.

Hieronder in cursief de volledige tekst over Stefaan Van Laere op Literair Gent

(Wetteren, 11.11.1963 – )

In de Gentse deelgemeente Oostakker wonende auteur van fictie en non-fictie voor kinderen en volwassenen.
Op freelance-basis publiceerde hij literaire en journalistieke bijdragen in jeugdtijdschriften en populaire bladen.Tevens schreef hij verhalen voor de literaire tijdschriften Dietsche Warande en Belfort, Gierik, en He Dicho en Kofschip, Appel en Zefie, en tussen 1993 en 1999 werkte hij ook nog mee aan de toeristische Gids ‘Gent Ondersteboven’.
Terugkerende thema’s in zijn werk zijn whisky, tango en wielrennen. Hierover schreef hij non-fictie werken, maar hij hanteert deze thema’s ook in zijn literair werk.
Voorts schreef hij lieder- , theater- en cabaretteksten voor o. a. De Vieze Gasten, televisieteksten voor culinaire reportages én teksten voor informatieve websites.

Botero (2003), Tango Mortale (2004) en Kismet (2006) worden beschouwd als zijn drie belangrijkste fictiewerken voor volwassenen; voor de jeugd schreef hij o.m. De koffer (2001), Sciencefiction (2002) en De dodelijke proef (2009).

S. Van Laere en Gent

Hij begon te schrijven toen hij nog Pers- en Communicatiewetenschappen studeerde aan de Gentse universiteit.

In 1995 verscheen zijn eerste sociaal-literaire werk Wrakhoutover buurthuis het Hulphuizeke in de Gentse Muidewijk. Het verhaal uit de marge vertelt over arme Gentenaars die in het buurthuis terecht konden voor voedselhulp, bemiddeling bij officiële instanties en een goede babbel. Bij het werk hoort ook een cd met bijdragen van o.a. De Vieze Gasten en Walter De Buck.

Een aantal detectives en thrillers spelen zich geheel of deels af in Gent en delen het hoofdpersonage speurder George Bracke. Of de naam naar de voormalige Gentse schepen van Cultuur verwijst, blijft onduidelijk.

De eerste detective Botero(2003) situeert zich in het hedendaagse Gent. Er wordt een jongen vermoord en politiecommissaris George Bracke moet op zoek naar de moordenaar voor de tweede moord plaatsvindt.

Ook zijn tweede thriller, Tango mortale (2004), speelt zich gedeeltelijk af in Gent. Op zoek naar de moordenaar van een teruggevonden lijk uit 1972, verplaatsen de personages zich in bekende Gentse plaatsen als het UZ Gent, Café Theatre en Het Waterhuis aan de Bierkant. Diverse bekende Gentenaars (o.a. Freya van den Bossche, Sabine de Vos en Koen Crucke) passeren de revue.

Het vierde boek, Kismet (2006), situeert zich tijdens de Gentse Feesten. Ondanks een dreiging op terroristische aanslagen in Europese grote steden, denkt de Gentse Politie dat het rustige Gent geen gevaar te wachten staat. Toch sluipt het gevaar dichterbij. De lezer krijgt via deze roman inkijk in het verloop en de organisatie van de Gentse Feesten op de diverse locaties in de stad.

In de vijfde, Zwaar water (2007), en zesde thriller, Het Moutmysterie (2009), verlegt Stefaan Van Laere het actieterrein van de gebeurtenissen, al blijven de favoriete plekken in Gent van commissaris Bracke terugkeren.

[Auteur: Cathy de Raes]

Over S. van Laere:

Staf Schoeters: België-Holland in het misdaadgenre, in: De leeswolf, jrg. 11 (2005), nr. 5, p. 361-364
Stefaan van Laer, zie internetsite http://auteurslezingen.stichtinglezen.be/html/fiche.asp?id=khcrwwv. Bio-bibliografische notities ten behoeve van de Stichting Lezen
Stefaan Van Laere, zie internetsite http://nl.wikipedia.org/wiki/Stefaan_Van_Laere
Stefaan Van Laere : schrijver van fictie en non-fictie voor jeugd en volwassenen, zie internetsite http://www.stefaanvanlaere.be/blog/

Wat is Literair Gent?

Literair Gent is de website met informatie over literatuur in Gent en Gent in de literatuur, van de Middeleeuwen tot vandaag.
* OVERZICHTEN behandelt belangrijke aspecten van het Gentse literaire leven.
* In het LEXICON worden Gentse auteurs en passanten, anoniemen, verenigingen, tijdschriften en literaire evenementen besproken.
* FRAGMENTEN is een bloemlezing van literaire teksten over allerlei Gentse onderwerpen.
* WANDELINGEN leidt langs bekende en minder bekende literaire locaties in Gent. Op dit ogenblik is een deel van de informatie beschikbaar. De website wordt voortdurend uitgebreid.

Meer info op de website

8 Responses to “Stefaan Van Laere op website van Literair Gent”

 1. Jenny De Maere zegt:

  Een hele eer, die pagina!

 2. Ik heb geen verdienste aan deze pagina, heil aan de ijverige mensen van de bibliotheek!

 3. Ik ken Stefaan Van Laere al jarenlang als een van onze betere misdaadauteurs. Spijtig dat de website http://www.misdaadauteurs.be blijkbaar niet up to date over zijn werk is, wat de waarde van deze site naar beneden haalt…

 4. Stefaan zegt:

  Eh, ik denk dat het Misdaadgenootschap zelfs opgeheven is… Veel up to date informatie valt daar dus niet meer van te verwachten…

 5. P.S. Jammer maar helaas dat het Genootschap niet meer bestaat, maar ik had er al mijn twijfels over. Begrijp me niet verkeerd, ik heb best wel sympathei voor mensen die een dergelijk initiatief willen opstarten, maar doorgaans blijkt na enige tijd de fut er uit. Vandaar ik me Groucho Marxgewijs zover mogelijk van verenigingen als deze houd… :)

 6. Marcel Wante zegt:

  In de bibliotheek vind ik een hele wand boeken van u…

 7. Kowalsky zegt:

  Joepie jee voor Stefaan Van Laere!

 8. Stefaan zegt:

  Het is gewoon een kwestie van elke ochtend op te staan en aan het werk te gaan…

Leave a Reply