Nieuws

Bekroningen

- In november 2009 kreeg Stefaan Van Laere  het nieuws dat zijn boek Whisky Puur genomineerd werd voor de Gourmand World Cookbook Awards 2010 in Parijs.

- in juni 2009 won Stefaan Van Laere met zijn gedicht Noche de la Pasion de tweede prijs in de internationale dichtwedstrijd van de Gelderse Schrijvers Kring rond het thema ‘Nacht’ (Gelp, Nederland)

- Stefaans jeugdboek Met je vinger in je neus werd in oktober 2007 door de Vlaamse kinderzender Ketnet in samenwerking met de Kinderjury van Stichting Lezen uitgeroepen tot ‘Boek van de Week’.

- Op dinsdag 22 november 2005 werd Stefaan Van Laere op Horeca Expo Gent na het afleggen van de eed van trouw aanvaard als Meester-Proever en opgenomen in de Kapittelraad van de Orde van de Oost-Vlaamse Meester-Distillateurs wegens verdienste ter promotie van de Oost-Vlaamse jenever.

- Tijdens de Boekenbeurs 2004 werd Stefaan Van Laere naar aanleiding van zijn boek over de oorlogsgebeurtenissen in Meensel-Kiezegem door de Jong VLD Leuven benoemd tot Mister Nieuwe Politieke Cultuur 2004 (zie de pagina van dit boek).

- Datzelfde boek Een klein dorp, een zware tol werd door radio- en tv-figuur Peter Van de Veire op 11 november 2004 in de Canvas-rubriek ‘Dag boek’ uitgeroepen tot boek van de dag. De motivatie: “Stefaan Van Laere, Frans en Jozef Craeninckx ‘Een klein dorp, een zware tol’. Het drama van collaboratie en verzet in Meensel-Kiezegem Meensel-Kiezegem, een landelijk dorpje in het Brabantse Hageland. Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog viel het dorpsleven even stil, maar na een tijd ging het gewone leven min of meer door… tot die noodlottige zondag. Op zondag 30 juli 1944 werd Gaston Merckx, zoon van de Duitsgezinde familie Merckx, vermoord. Een eerste vergeldingsactie volgde op 1 augustus, maar het ergste moest nog komen. Op vrijdag 11 augustus sloten 350 manschappen Meensel-Kiezegem hermetisch af. Er vielen vier doden, 91 dorpelingen werden weggevoerd, van wie de meeste nooit meer terugkwamen. Dertien van hen, onder wie de zestienjarige tweeling Frans en Jozef Craeninckx, zaten in de ‘spooktrein’ met bestemming Neuengamme – de trein die daar gelukkig nooit aankwam. Het is het verhaal van een uit de hand gelopen dramatisch conflict tussen verzetsmensen en collaborateurs vlak voor de historische bevrijding, het is het verhaal van een dorpsgemeenschap waarin het drama tot op de dag van vandaag voortleeft.”

Herdrukken

Niet minder dan drie boeken van Stefaan Van Laere uit 2007 zijn intussen aan een tweede druk toe:
- De thriller Zwaar water
- Het kijk- en kookboek De smaak van kaas
- Het ideale geschenk- en snuisterboek Champagne (geschreven samen met wijnkenner en levensgenieter Gido Van Imschoot)
- Van zijn jeugdboek Sciencefiction verschenen drie drukken
- VDB forever! Mijmeringen over Frank vandenbroucke: vierde druk
- thriller En dan niets meer: derde druk

Feestjaar 2008: 20 jaar beroepsauteur-journalist

nieuws1In 2008 viert auteur Stefaan Van Laere feest. Hij mag zich dan 20 jaar beroepsauteur-journalist noemen. Wat aanvankelijk een uit de hand gelopen hobby was, werd uiteindelijk een waar beroep. Intussen zijn we massa’s artikels en intussen meer dan 30 boeken voor jeugd en volwassen verder.

Naast het onvermijdelijke schrijfwerk nam de auteur in 2008 dan ook af en toe tijd vrij om hier van te genieten en te vieren. Dat gebeurde een eerste keer op zaterdag 9 februari in het Boerenhof, Gentstraat 2 in Oostakker. Dit samen met collega-auteur Winiefred Van Killegem. Hier werd in het bijzijn van de camera van televisiezender AVS het 150.000ste verkochte exemplaar van de auteur verkocht.

Boeken in 2007

2007 was een productief jaar voor de auteur met zowel fictie als non-fictie voor jeugd, een nieuwe thriller en heel wat lifestyle, goed voor in totaal niet minder dan 6 boeken.

Het begon al in januari met Stefaan Van Laeres derde Vlaamse Filmpje, Suzy Suikerwafel en de verdwenen aardbeientaart, alweer goed voor een oplage van ruim 10.000 exemplaren die via de scholen bij de Vlaamse jeugd verspreid werden.

nieuws3Nog meer jeugdwerk (publicatie oktober 2007): het boekje Met je vinger in je neus, een etiquettegids voor kinderen + 9 jaar dat de auteur voor huis van vertrouwen uitgeverij Davidsfonds schreef. Ook jeugdauteur Do Van Ranst verleende aan dit boek zijn fel gewaardeerde medewerking. Tekenaar van dienst is niemand minder dan Harmen van Straaten, een bekend Nederlands auteur-illustrator die voor opvallende, hilarische illustraties illustraties zorgt.

Deze grappige en eigentijdse ginds leert kinderen en jongeren dat etiquette ook best leuk kan zijn. Echt waar! Etiquette is bovendien ‘in’. Je toont ermee dat je echt cool bent! Dit handige boek (formaat 20 x 20 cm) helpt je een kei in goede manieren te worden, maar vertelt je stiekem ook hoe het niét moet… Ons klein geheimpje, dat je vooral niet mag verder vertellen…

nieuws4In oktober 2007 verscheen ook De smaak van kaas, een boek waarin de auteur letterlijk en figuurlijk de tanden zet in alweer een smakelijk onderwerp na eerder whisky, jenever, aardbeien en cocktails…
Een werk boordevol praktische tips, recepten en boeiende faits-divers. Aan dit boek werkten onder meer gereputeerde chefs als Guy Van Cauteren (Het Laurierblad), Peter Dudink (Hofke van Bazel en winnaar Prosper Montagné wedstrijd) en Edwin Vincke (De Kromme Watergang, Zeeland) mee. Een werk met foto’s van alweer Philippe Debeerst.

nieuws5Maar dat is nog niet alles. In november 2007 verscheen Zwaar water, de vijfde thriller rond commissaris George Bracke. Nu al een boek om naar uit te kijken, want Bracke slaat zijn vleugels uit en komt onder meer in Zweden, Wales, Portugal en de VS terecht… Bracke gaat dus internationaal, en dat zal de lezer geweten hebben…

Inderdaad, de commissaris is, op zoek naar een nieuwe uitdaging, ingegaan op een aanlokkelijk aanbod van Europol. Niet Gent of België hem te klein werd, maar verandering van spijs doet eten…

Driemaal champagne!

nieuws6De auteur mag de champagne laten knallen, om drie redenen zelfs. Vooreerst werkte hij mee aan het prestigeboek Champagne met de bekende wijnauteur Gido Van Imschoot en fotograaf Bart Deseyn dat ook in november 2007 verscheen. Vaak gekopieerd, nooit geëvenaard: er is geen wijn die meer tot de verbeelding spreekt dan champagne…

Op dat moment waren van zijn diverse boeken al bijna 150.000 exemplaren de deur uitgegaan. Reden genoeg voor een tweede feestje!
En in maart 2007 mocht hij zich verheugen op de 50.000ste bezoeker op zijn webstek (intussen zijn dat er al ruim 70.000). Ook laten heel wat lezers een door de auteur erg gewaardeerde reactie achter in het gastenboek.

nieuws7Net voor het nieuwe jaar verscheen in december 2007 Liefdesreceptjes van Winiefred van Winiefred Van Killegem met illustraties van Klaas Verplancke waaraan de auteur graag zijn medewerking verleende.

Een lichtjes en vooral zinnenprikkelend lief boekje voor onder de kerstboom of Valentijn met fascinerende weetjes over de liefde en leuke receptjes en ‘stoute’ illustraties van een vaak bekroond illustrator..

Grootmoeders keuken

nieuws8In 2007 heeft de auteur heel wat afgekookt en geproefd, en dat gaat in 2008 onverminderd verder. Een boek waar hij al enkele jaren mee bezig is komt in maart 2008 eindelijk op de markt: Grootmoeders keuken in de keuken van (n)u, een boek over, inderdaad, grootmoeders keuken. Oude recepten, van moeder op dochter doorgegeven, zijn vaak goed bewaarde keukengeheimen.
Stefaan Van Laere ging ernaar op zoek en vond recepten uit alle mogelijke Belgische streken. Resultaat is een kook- en geschenkboek met traditionele recepten en boeiende verhalen over de herkomst van eeuwenoude ingrediënten. De prachtige foto’s zijn alweer van Johan Martens, en niemand minder dan kruidenvrouw en aardappelkenner (én grootmoeder) Winiefred Van Killegem gaf haar meesterlijke tips en weetjes.

Speel zelf mee in een thriller van Stefaan Van Laere!

nieuws9Zin om zelf een hoofdrol te spelen in een thriller van Stefaan Van Laere, of iemand te verrassen met een boek waarin hij of zij een ‘leading rol’ heeft? Dat kan! Het Nederlandse bedrijf Personal Gifts koos Van Laeres succesvolle thriller Tango Mortale uit om dit mogelijk te maken. Personal Gifts deed dit eerder al in Nederland met de thrillers van Baantjes en Tomas Ross en onder meer de strips van Jan, Jans en de kinderen.
Om ook op de Belgische markt door te dringen was Personal Gifts op zoek naar een ‘typisch Vlaamse auteur’ en kwam zo bij Stefaan Van Laere uit. Vooral het boek Tango Mortale leek het bedrijf erg geschikt omdat het de eerste tangothriller in Vlaanderen was en de couleur locale dik in de verf zet.
Hoe werkt het? Heel eenvoudig: via het bestelformulier op de webpagina van Personal Gifts kunt u zowel de naam van commissaris George Bracke als die van zijn echtgenote politiewoordvoerster Annemie Vervloet doorheen het hele boek door uw namen naar keuze laten vervangen, en bovendien ook een boodschap van maximum 254 tekens vooraan in het boek laten opnemen. Pocket uitgave, kleurenomslag, zwart wit binnenwerk, 160 pagina’s, formaat 12,5 bij 20 cm, prijs € 17,95 excl. € 3,95 bezorgkosten. Na het doorgeven van deze bestelling krijgt u dit unieke, gepersonaliseerde boek thuis bezorgd.
Geknipt voor wie zichzelf eens wil verwennen, geliefde of vrienden op een originele manier wenst te verrassen of bijvoorbeeld bedrijven die aan de eigen werknemers of zakenpartners een spannend boek met een eigen tintje wil schenken! Kunt u zich de verbazing al voorstellen wanneer uw geliefde leest dat hij ineens een notoir bandietenjager is… Of uw vrouw die vaststelt dat ze plotseling perfect de tango danst… Voor andere leuke geschenkideeën zie ook de algemene website van Personal Gifts.

Ander nieuws

Liedjesteksten

nieuws10In 2005 werden opnieuw twee van Stefaans liedjesteksten op cd gezet, andermaal door zanger-componist-entertainer Roger Filip. Op diens cd Ik heb het moeilijk om afscheid te nemen van jong zijn staan twee teksten van de auteur, de ballade Denise en Gij Aliene, de Gentse vertaling van Only You van The Platters. Deze cd is te verkrijgen via Roger Filip. Zie de pagina ‘liedjesteksten’

Tango Mortale op toneel

Het verhaal van Tango Mortale (de tweede thriller van auteur Stefaan Van Laere in de saga rond commissaris George Bracke) is nog niet uitverteld. Zo maakte woordkunstenaar Frank Degruyter een vrije toneelbewerking van dit boek dat de subtiele titelwijziging Tango Mortale? meekrijgt. In Tango Mortale? gaat acteur Frank Degruyter de confrontatie aan met het Quinteto Astor. Try-outs vonden plaats tijdens de afgelopen Gentse Feesten (16-25 juli 2005) in de Minnemeers (Publiekstheater). Lees hier meer…

Jeneverboek op tv en het web

Jenever. Van korrel tot borrel, Stefaan Van Laeres boek over jenever dat bij het Davidsfonds verscheen (en dat begin oktober ook in het Frans uitkwam), krijgt een staartje. Productiemaatschappij Televisiemakers, het huis van Marc Hallez, maakte voor de zenders AVS, WTV en Focus een vijfdelige serie met de auteur in de hoofdrol die vijf weken lang liep. Op deze website leest u meer over het programma. Op de pagina Tv-programma kunt u de filmpjes bekijken door op ‘uitzenddata’ te klikken.