Afgelopen vrijdag 12 maart is rond 20 uur in huiselijke kring Gilbert Beyaert, beter bekend als het ‘Moederke van de Muide’, na een slepende ziekte in het bijzijn van haar familie overleden. Ze was op 10 september 80 jaar geworden.

Gilberte werkte 26 jaar als verpleegster in een Brussels ziekenhuis en kreeg in 1976 een zwaar auto-ongeval. Na een lange revalidatie was ze negen jaar huisvrouw. Geconfronteerd met de anonieme armoede in Gent begon ze op 10 december 1985 op de Muide met haar buurthuis het Hulphuizeke. Meer dan dertig jaar zette ze zich in voor de mensen uit de marge, háár mensen die haar de eretitel ‘het Moederke’ gaven. De mensen konden er terecht voor voedselhulp, bemiddeling bij instanties, een goede babbel en een warme knuffel.
Legendarisch was ook het jaarlijkse kamp waarbij ze tientallen kansarme kinderen de kans gaf mee op vakantie te gaan.
Al die jaren ijverde ze met al haar krachten voor het lot van de armsten van de maatschappij en ging ze waar nodig op tafel kloppen om de rechten van de minder bedeelden te verdelen.

Auteur Stefaan Van Laere leerde het Moederke kennen als journalist en schreef over haar in 1994 het boek ‘Wrakhout. Een verhaal uit de marge’ waaraan ook een cd gekoppeld was met deelname van Luc Callaert, De Vieze Gasten, zingende dokter Manu, Walter De Buck en Big Bill.

‘Moederke’ Gilbert Beyaert wordt vrijdag 19 maart om 10u30 begraven in de kerk van Hansbeke, het dorp waar ze afgelopen 2 ½ jaar woonde.

moederke21

1 thought on “‘Moederke van de Muide’ overleden

  1. Hoi , ik kwam hier via Google Ik heb nu helaas geen tijd maar ik kom zo snel mogelijk terug voor een bezoekje. Overigens kreeg ik de RSS feed in mijn Google Chrome browserTot gauw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.