Marc De Windt/Marc Dewindt (Marc Zeepcentrale) over cyclocrosser Albert Van Damme

marc de windt zwartwitMarc De Windt/Marc Dewindt werd vooral bekend als sponsor van Marc Zeepcentrale Superia. In deze wielerploeg was wereldkampioen cyclocross en vijfvoudig Belgisch kampioen Berten Van Damme een van de blikvanger. Marc De Wibndt wordt nog altijd lyrisch over een van zijn grootste vedetten

Een rots om op te bouwen

Zakenman Marc De Windt had destijds Albert Van Damme in zijn team van Zeepcentrale, en spreekt met vol lof over de ‘leeuw van Laarne’.
“Albert is altijd een man van zijn woord geweest, echt een rots om op te bouwen. Hij was een verrijking voor mijn team. Met die man kon je naar de oorlog. Vooral zijn mentaliteit sprak me aan. Een echte werker, een wroeter die niet opgaf.
Ik heb geweldige coureurs in mijn ploeg gehad: Erik De Vlaeminck, Herman Van Springel, Patrick Sercu, Roland Liboton, baanrenners als Danny Clarck, Patrick Lefevere en noem maar op. Maar met Albert was de band toch speciaal. Hij werkte naast de koers ook met me samen om zeep te verkopen, en dat deed hij schitterend. Echt een crème van een vent.
Met Albert wist je wat voor vlees je in de kuip had. Hij plooide nooit en was altijd recht door zee. Zijn invloed op de ontwikkeling van de cross kan niet onderschat worden. Hij had misschien niet het talent van een Erik De Vlaeminck, maar maakte dat ruimschoots goed door zijn karakter. De duels tussen die twee zijn zonder meer legendarisch. Zeker in de periode nadat Erik in de gevangenis gezeten had was het echt op het scherp van de snee. Ik herinner me nog hoe je letterlijk aan het publiek kon horen dat Erik in aantocht was.
albert van damme marc zeepcentrale webversie
Voor mijn bedrijf is het veldrijden zeker een lucratieve zaak geweest. We stonden toen elke dag in de gazetten, en de return was navenant. Daar ben ik Albert nog altijd dankbaar voor. De dag dat hij wereldkampioen werd staat in mijn geheugen gegrift. Hij heeft er dan ook keihard voor gewerkt. Nee, coureurs als Van Damme maken ze niet meer. Als je de jonge renners van vandaag vertelt wat hij er allemaal voor deed, niet alleen bij het crossen maar ook in het dagelijks leven als bloemenkweker, dan zullen ze je wellicht zot verklaren. Maar het is precies door die onverzettelijke houding, door dat unieke doorzettingsvermogen van hem, dat hij het zo ver geschopt heeft. Ik wens hem dan ook het allerbeste, samen met zijn fantastische vrouw uit de duizend.”

Is genoteerd!

7 Responses to “Marc De Windt/Marc Dewindt (Marc Zeepcentrale) over cyclocrosser Albert Van Damme”

 1. Suzy Moerman zegt:

  Joepie, dan is er nog hoop! Ik zit er als 47-jarige middenin en kijk alvast uit naar dat extra geld…:)

 2. Gerrit Van Damme zegt:

  Ik voel me ook geweldig in mijn vel als 53-jarige! Ai, te luid gejuicht en bij het strekken van mijn armen een spier verrekt!
  En die lettertjes zijn echt wat klein, maar nee hoor, ik heb nog geen bril nodig hoor…

 3. stefaan van laere zegt:

  Het leven begint pas bij 50 dacht ik? Dan heb ik nog eventjes…

 4. Johan De Pauw zegt:

  Ik behoor ook tot deze leeftijdsgroep (midden vijftiger) en voel me fitter dan ooit! Op onze leeftijd weet je wat belangrijk is en gooi je de ballast overboord. Mits gezond te eten en drinken en voldoende te bewegen zijn er nog mooie jaren voor ons weggelegd! Zeker nu de drie kinderen het huis uit zijn; begrijp me niet verkeerd, we hebben een geweldige onderlinge relatie maar ieder leidt zijn eigen leven met respect voor mekaar.

 5. Susanne Walters zegt:

  Ik ben de leeftijdsgroep als 62-jarige al voorbij maar voel me nog jong van hart (en leden)!

 6. Ja ja, dat zal wel... zegt:
 7. Stefaan zegt:

  eh… que?

Leave a Reply