wielermuseum11Gisteren 27 juli 2010 was Stefaan Van Laere een van de praatgasten op de wielernamiddag in het wielermuseum (Wiemu) van Roeselare op het Polenplein naar aanleiding van het eerste natourcriterium van Roeselare.

Alvorens Stefaan Van Laere – wiens boek ‘Eddy Merckx en ik. Herinneringen aan de Kannibaal’ ook in de shop van het wielermuseum verkrijgbaar is – het spreekgestoelte betrad was onder meer ook – een lichtjes gepikeerde – Johan Museeuw te gast.

Schrijver Stefaan Van Laere mocht dan aanschuiven bij het interview met wielergrootheden uit het verleden Roger Decock, Gilbert Desmet  en André Dierickx. Niet van de minsten, getuigt hun palmares.

wielermuseum2De krasse 83-jarige Roger De Cock uit Izegem schreef onder meer een eindzege in Parijs-Nice, de Ronde van Vlaanderen, Scheldeprijs en verschillende ritten in de Ronde van Vlaanderen op zijn erelijst. Hij vertelde voor de zoveelste keer smakelijk hoe hij tijdens de Tour van 1951 een mooie ereplaats verspeelde door hulp te verlenen aan de Nederlander Wim van Est die tijdens de afdaling van de Aubisque zeventig meter diep gevallen was. En nadien publiciteit maakte met de legendarische woorden dat zijn Pontiac nog steeds liep…

Roger gaf aan dat er in zijn tijd met wielrennen ook best al een aardige cent te verdienen was. Zo kreeg hij voor zijn overwinning in Parijs-Nice in 1951 zowat 44.000 frank, wat naar zijn zeggen toen ongeveer de prijs van een rijhuis was. wielermuseum31
Gilbert Desmet (intussen 49) uit Roeselare is nog een van die vele grote wielernamen uit het verleden. Hij was net als Roger Decock 15 jaar profrenner en schreef onder meer Kuurne-Brussel-Kuurne, Parijs-Tours, de Waalse Pijl en ritten in de Vuelta, Parijs-Nice, de Ronde van Zwitserland, Vierdaagse van Duinkerke en de Dauphiné op zijn naam.
André Dierickx (intussen 63 en afkomstig uit Oudenaarde) ging de strijd aan met Eddy Merckx en wist toch nog een aardige erelijst op te bouwen tijdens zijn 13-jarige carrière. Wie nu tweemaal de Waalse Pijl, de GP Wallonie en ritten in de Ronde van Romandië, Dauphiné, Ronde van Picardië, Ronde van Zwitserland, Ster van Bessèges, Parijs-Nice en Ronde van België (plus het eindklassement) zou winnen, wordt meteen als een topper bestempeld.wielermuseum4
stefaan-van-laereStefaan Van Laere tenslotte had het over de prestaties van de jonge Belgen zoals Jurgen Van den Broeck en Kevin De Weert in de recente Tour de France. Op vraag van het publiek wees hij er ook op hoe het wielrennen de voorbije twintig jaar ingrijpend veranderd is en dat langlopende carrières zoals die van Erik Zabel nu wellicht niet meer mogelijk zijn. En ja, ook hij was net als André Dierickx van mening dat de mondialisering van de wielersport niet noodzakelijk hoeft te betekenen dat de Belgen niet meer zullen meespelen. “Ik zie niet in waarom een Rus rapper zou rijden dan een coureur van bij ons”, stelde Dierickx en daar was de wielerauteur het mee eens.
tourcriterium-roeselare006Nadien vond het wielercriterium van Roeselare plaats, gewonnen door Thor Hushovd die ondervond hoe populair hij in Vlaanderen is.

3 thoughts on “De doortocht van wielerauteur Stefaan Van Laere (uitgeverij Partizaan) in het Wiemu (Wielermuseum) van Roeselare

  1. Nice fill someone in on and this enter helped me alot in my college assignement. Gratefulness you for your information.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.