Stefaan Van Laere en Bob Minnekeer: onafscheidelijke tandem als whiskyauteurs

whisky1 mijnfavorietewhiskys cover whiskypuur

Het begon allemaal in 1992 toen Stefaan Van Laere als journalist voor dagblad Het Volk niet gehinderd door enige kennis een eerste reportage over Bobs pas beginnende whiskyclub Glengarry maakte. Stefaan kreeg de smaak te pakken, en intussen zijn we naast tal van reportages in kranten en magazines vier whiskyboeken verder…
Namelijk Whisky (Lannoo 1998), Mijn favoriete whisky’s (Stichting Kunstboek 2000), Whisky à la carte (Lannoo 2004) en Whisky puur. Een praktische proefgids (Davidsfonds 2009). Telkens weer worden nieuwe thema’s belicht die duidelijk maken dat (maltwhisky) de meest diverse van alle dranken is, ideaal om gewoon als heerlijk tussendoortje te drinken, maar even goed voor, na, en zelfs tijdens én in de maaltijd…

Whisky puur (2009)

whiskypuurcover1

In het meest recente, vierde whiskyboek gaan Bob Minnekeer en Stefaan Van Laere op zoek naar de bron van het hemels levenswater.
Komt de lekkerste whisky uit Schotland?
Kan je whisky bewaren in de koelkast?
Hoe organiseer je je eigen whiskyproeverij?
De beste manier om je gerechten te flamberen met whisky?
Is oudere whisky ook per definitie betere whisky?
Whisky puur biedt je een uitgebreid overzicht van verschillende soorten whisky’s en  doorprikt meteen een aantal hardnekkige mythes die over dit Schots levenswater de ronde doen. Alles over ruiken, proeven, bewaren, koken en degusteren. Met boeiende faits-divers, praktische tips en recepten. De uitgelezen gids bij het ontdekken en genieten van de diverse geur- en smaakfinesses van whisky.

Whisky à la carte (2004)

whisky4In oktober 2004 verscheen bij uitgeverij Lannoo het derde whiskyboek dat Stefaan Van Laere samen met whiskyambassadeur Bob Minnekeer schreef, Whisky à la carte met alweer foto’s van Johan Martens.

Een boek dat twee hobby’s van Stefaan (whisky en koken) met elkaar verenigt. Overigens ook meteen Stefaans derde boek van 2004.

Dit boek bevat recepten van koks Stef Roesbeke (De Cluysenaer), Guy Van Cauteren (Het Laurierblad) en Lieven Lootens (Het Aards Paradijs).

Het boek werd officiëel voorgesteld naar aanleiding van de Keltische Beurs in de Gemeentehallen van Merelbeke (5, 6 en 7 november 2004). Op enkele weken tijd was de eerste druk al meteen verkocht.
In februari 2005 verscheen van dit boek de tweede druk plus eveneens een eerste druk in het Frans.

Foto cover: © Johan Martens

whisky5Op de foto van links naar rechts fotograaf Johan Martens, auteurs Bob Minnekeer en Stefaan Van Laere en chef-kok Stef Roesbeke, een viermanschap dat op een aangename en constructieve manier aan dit boek samenwerkte.

Resultaat was een organisch gegroeid boek waarin de auteur zowel de geschiedenis, productiewijze, manier van degusteren als de rijke culinaire mogelijkheden van whisky belichten.

Ook gastchefs Lieven Lootens (Het Aards Paradijs) en Guy Van Cauteren (Het Laurierblad) toonden dat de combinatie van culinaire kennis en liefde voor whisky tot ongeëvenaarde resultaten kan leiden.
Afwachten of dit ook andere chefs kan inspireren?

Lees hier een fragment uit dit boek.

whisky6Auteurs Bob Minnekeer en Stefaan Van Laere klinken op de eerste exemplaren van hun nieuwste (intussen alweer derde) whiskyboek.

Na eerder de boeken Whisky (Lannoo 1998) en Mijn favoriete whisky’s (Stichting Kunstboek 2000) vonden de auteurs elkaar opnieuw om nieuwe inzichten en tendenzen in de steeds evoluerende whiskywereld te registeren.

Trendwatcher en -setter Bob Minnekeer bewees hiermee eens te meer over een feilloze neus te beschikken.

Speciaal voor dit boek stond Bob (zelf een verdienstelijk amateurkok) trouwens ook in de keuken. En het besmette ook auteur Stefaan Van Laere om zelf nog nadrukkelijker in de kookpotten te roeren en te durven experimenteren…

Mijn favoriete whisky’s (2000)

whisky2Na eerder het succes van het boek ‘Whisky’, bleven Bob Minnekeer en Stefaan Van Laere niet op hun lauweren rusten. Bob zette zijn taak als whiskyambassadeur verder en introduceerde in zijn nieuwe stek op het historische Gentse Sint-Baafsplein duizenden mensen in de fascinerende wereld van de whisky.

Talloze proefavonden ter plaatse of op locatie zorgden voor een ongekende boom. (Malt)whisky leeft in België als nooit te voren, en daar is zeker de figuur van Bob Minnekeer niet vreemd aan.

Auteur Stefaan Van Laere zat evenmin stil. Naast zijn ander schrijfwerk bleef hij onder de deskundige begeleiding van Bob Minnekeer enthousiast verder proeven.

Op aandringen van de vele lezers van het eerste boek en om een antwoord te geven op de steeds terugkerende vraag wat nu eigenlijk hun eigen favoriete whisky is staken ze in 2000 opnieuw de koppen bij elkaar met als resultaat het boek (jawel) Mijn favoriete whisky’s.

In dit boek staan niet toevallig 99 whisky’s. Geen honderd, want de honderste moet de lezer zelf maar invullen… Alle whisky’s in dit werk zijn vlot vindbaar én betaalbaar.

Whisky (1998)

whisky1‘Whisky’ is het eerste whiskyboek dat Stefaan Van Laere schreef (1998).
Stefaan Van Laere kwam in contact met whiskykenner Bob Minnekeer toen hij in 1992 een reportage voor dagblad Het Volk over Bob pas geopende club The Glengarry in toen nog de Gentse Lange Violettestraat maakte. De club was pas open en het artikel zorgde voor een massa media- en publieksaandacht. Meteen de start van een succesverhaal dat intussen ongekende hoogtes heeft bereikt.

Stefaan gaf eerlijk toe dat hij niets van whisky kende, maar de begeestering van Bob sloeg over op de auteur. Het plan om samen een boek te schrijven rijpte enkele jaren, zoals dat ook met goede whisky het geval is. In 1998 verscheen hun eersteling, die de eenvoudige en alles dekkende titel Whisky meekreeg (uitgeverij Lannoo). Een algemeen inleidend werk met onder meer Bobs befaamd smakenwiel dat snel algemene weerklank vond. De wisselwerking van de pen van de auteur en de kennis van whisky buff Bob bleek een ideale combinatie. Bob en Stefaan vullen en voelen elkaar feilloos aan.

Voor de auteur is de whiskywereld en Bob Minnekeer zodanig inspirerend dat het thema en de figuur ook in zijn thrillerwerk opduikt. Zo is commissaris George Bracke (zie Botero, Tango Mortale, Koudvuur, Kismet, Zwaar water en zeker Het moutmysterie) zelf een overtuigd maltwhiskyliefhebber en komt hij geregeld langs in The Glengarry waar Bob zijn eigen favoriete fles klaar staan heeft….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.