Andere dranken (koffie, cocktails, jenever)

Stefaan Van Laere heeft intussen een hele reeks boeken rond (sterke)dranken op zijn naam:. Naast de vier boeken over (malt)whisky met Bob Minnekeer (zie op een andere pagina), schreef hij ook over over koffie, cocktails en jenever.

Koffie

koffieboekcover1

Als tussendoortje voor al die (malt)whisky werkte Stefaan Van Laere als auteur ook mee aan het boek Gebrand op koffie. Van boon tot barista van de gebroeders Peter en Bart Deprez van koffiebrandershuis Viva Sara uit Vichte en het Kortrijks koffiehuis.

In dit boek wordt u het proces van het telen van de koffiebonen tot en met het kopje zwarte troost van naaldje tot draadje uitgelegd. Ook krijgt de lezer nuttige tips over hoe koffie te zetten en wat je er nog meer kunt mee doen.

Cocktails

coctails1Ook kinderen, geheelonthouders en gezondheidsfreaks toasten mee op dit boek! De rijkste smaken voor de meest diverse momenten: zoet, kruidig, fruitig, heet, ijskoud… Een cocktail voor kinderen? Een gezondheidsdrankje voor het ontbijt? Een pittige variant bij de brunch? Een warm opkikkertje na een stevig wintermaal? Laat je verleiden door een veelheid aan kleuren, geuren en smaken. En vooral, verras je vrienden en familie… In Cocktails. Voor elke dag, voor iedereen is alles mogelijk.

Gemberijs en sterke koffie, wodka met peterselie en knolselderie, rum met chocolade: Stefaan van Laere reikt je alle benodigdheden aan. Het experimenteren doe je zelf! Alexander the Great, Bollywood, Spanish eyes…Van de benamingen alleen al krijg je het water in de mond. Elk drankje wordt overgoten met leuke weetjes en serveertips. De hapjes die erbij geserveerd worden, maken het geheel af. Maar ook wie van een cocktail wil genieten zonder alcohol, vindt heerlijke recepten voor een verfrissende mix van groenten, fruit, yoghurt en kruiden: een echte vitaminebom. Nog een vleugje creativiteit en het perfecte drankje is klaar!

 De recepten in dit boek werden bedacht en uitgewerkt door Jean-Paul De Wit (het Eet-Kafee in Kontich). Het boek werd ook in het Frans uitgegeven.

Jenever

jenever1 In Jenever. Van korrel tot borrel beschrijft auteur Stefaan Van Laere de geschiedenis van jenever in al zijn oude en hedendaagse varianten met tips voor trips en exclusieve recepten, klaar te maken door zowel de amateurkok als de professionele chef.

Een geknipt aperitief. Een digestief, ideaal voor na de maaltijd. De pittige opkikker voor tussendoor. Een natuurlijk drankje om te savoureren. Of het perfecte slaapmutsje? Jenever is het allemaal. Een typisch streekproduct van bij ons, maar toch zo onbekend. België, Nederland en Noord-Frankrijk, dat is de ‘habitat’ van dit distillaat. Een wereld op zich, die nog nooit echt in kaart is gebracht. Jenever. Van korrel tot borrel leidt je door de geschiedenis van het ‘druppelke’ en langs een 25-tal gepassioneerde stokers en distilleerders. De ene runt een commercieel bedrijf en verovert een positie op de drankenmarkt.

De andere doet het bewust kleinschalig en kiest voor ambachtelijke kwaliteit. Sommige jeneverstokers koesteren oude traditionele recepten, andere zijn creatief en lanceren nieuwe fruit- en creamproducten. Het resultaat? Een bonte waaier aan drankjes die het ooit klassieke en populaire borreltje nieuw leven inblazen. Of het nu gaat om de typische Hasseltse jenever, de Waalse pèkèt, de Hollandse borrel of de jenevers van O’de Flander, zowel het drankje als het verhaal erachter zijn de moeite waard om te ontdekken.

Vaak liggen jeneverstokerijen in een prachtige streek of beschikken ze over een indrukwekkende infrastructuur. Waarom zouden de stokerijen geen uitstapje waard zijn, gevolgd door een proeverij? En voor wie helemaal de smaak te pakken krijgt, is er na elk hoofdstuk een passend jeneverrecept. Een recept van de auteur zelf, een klassieker uit de volkskeuken of een recept van een restaurateur die overtuigd is van het interessante smaakpalet van jenever. In een apart gastronomisch luik gaan drie chef-koks creatief aan de slag met jenever. De vele schitterende foto’s van Philippe Debeerst brengen het verhaal smaakvol in beeld. Een boek om van te proeven. Gezondheid!

Ook verkrijgbaar in het Frans.