Overige boeken

Een aantal non-fictieboeken voor volwassenen van Stefaan Van Laere vallen niet onder de noemer van zijn vaste stokpaardjes zoals de culinaire, whisky- en dranken- of dansboeken.

oscar-glas1-203x300

Oscar Glas. Met de helm geboren

Als journalist leerde Stefaan Van Laere de merkwaardige kunstenaar Oscar Glas kennen. Deze krasse avonturier (die in 1996 op 97-jarige leeftijd zou overlijden) maakte in de jaren twintig fortuin in Amerika als kunstenaar en decorateur in de grote bioscoopzalen. Glas zou na de Tweede Wereldoorlog schatrijk naar ons land terugkeren en zijn best doen zijn fortuin er door te jagen… Een merkwaardig man die alle grote filmhelden van zijn tijd én de maffiosi gekend heeft. Het boek Met de helm geboren. Leven en werk van Oscar Glas vertelt over een merkwaardig leven waarin onder meer Marlon Brando, Frank Sinatra en Howard Hughes figureren.
Het boek kwam al uit in 1997, maar kreeg een nieuw elan dankzij de Radio 1-uitzending ‘Interne Keuken’ op zaterdag 28 januari 2012 waarin Stefaan Van Laere te gast was. Hij werd er door Koen Fillet en Sven Speybrouck ondervraagd over deze merkwaardige figuur. Het boek is nog steeds bij de auteur verkrijgbaar.

Hoe het boek ‘Met de helm geboren. Leven en werk van Oscar Glas’ bestellen?

Het boek ‘Met de helm geboren. Leven en werk van Oscar Glas’ is nog steeds verkrijgbaar. U kunt het bekomen door storting van € 15,00 op rekeningnummer 979-5932740-31 (IBAN nummer BE04 9795 9327 4031 BIC ARSPBE22) met vermelding van ‘1 ex. Oscar Glas’. Het boek wordt u gesigneerd door de auteur zonder verzendkosten thuisgestuurd.

Het leven zoals het was. Het leven in Vlaanderen 100 jaar geleden (2009)

In 'Het leven zoals het was' geeft auteur Stefaan Van Laere een blik op het leven 100 jaar geleden in Vlaanderen

In 'Het leven zoals het was' geeft auteur Stefaan Van Laere een blik op het leven 100 jaar geleden in Vlaanderen

(uitgeverij Snoeck-Bokrijk/Provincie Limburg; medeauteurs Luc Frenken & Tinus Moors)

Hoe belangrijk was vroeger de rol van de pastoor in het dorpsleven? Samen met de onderwijzer en de rentmeester behoorde hij tot de notabelen van het dorp. Minder aanzien genoten de vroedvrouw en de dagloner, maar allen droegen ze hun steentje bij tot het sociaal weefsel. In het Openluchtmuseum van Bokrijk stap je letterlijk en figuurlijk in het verleden. Met meer dan 100 historische gebouwen, opnieuw neergezet in hun oorspronkelijke staat. Zelfs het meubilair, het landbouwgereedschap en de huisraad stralen de authentieke sfeer van weleer uit. In Bokrijk gaat het leven zijn gangetje, op het gezapige ritme van de natuur. De ochtendzon priemt doorheen het weelderig groen bladerdak en tovert een kleurrijk lichtspel op het Kempens plein. De kerkklokken luiden en de windmolen komt traag op gang. De pastoor maakt zich klaar voor de donderpreek. En terwijl de boer en de boerin zich opwarmen aan het haardvuur, patrouilleert de champetter met waakzame blik door het dorp. De heerlijke geur van versgebakken brood bij de lokale bakker doet de kinderen op weg naar school even talmen. Benieuwd wie de strenge onderwijzer vandaag de ezelsoren zal opzetten?

Groeien in vertrouwen (2008)

dominiek-saviocover

Naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van het Dienstencentrum GID(t)S in Hooglede-Gits had Francis Sobry, gebruiker van het dagcentrum, het idee om een boek te maken over die voorbije vijftig jaar.
Het idee sloeg aan en een reactiecomité van oud- en huidige personeelsleden van de vijf vzw’s van het Dienstencentrum GID(t)S onder leiding van Dhr. Nuyttens, rijksarchivaris en papa van een overleden bewonertje, ging aan de slag. Een jaar lang werd er hard gewerkt, archiefdozen werden ondersteboven gekeerd en tal van herinneringen kwamen terug tot leven.
Voor de interviews met bevoorrechte getuigen en het herwerken van de reeds bestaande teksten kreeg het centrum de professionele ondersteuning van schrijver Stefaan Van Laere.

Het is een boek geworden met een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van de voorbije 50 jaar en impressies van mensen die het Dominiek Savio Instituut en het Dienstencentrum GID(t)S mee hielpen groeien tot wat het op vandaag is; dit alles doorgespekt met tal van foto’s uit de oude en de minder oude doos.

Het echte Schotland (2008)

hetechteschotlandcover

Voor dit boek sloegen de ouwe getrouwen Bob Minnekeer en Stefaan Van Laere, twee Schotlandfanaten, de handen in mekaar…

Aberdeen, Edinburgh en Glasgow. De Highlands en de Shetland eilanden. Whisky, haggis en zalm. Doedelzak en kilt. Schotland is een land met veel facetten.
Niet in het minst door de adembenemende natuur. Bergen en valleien, meren en eilanden zijn aangename rustpunten tussen steden en havens vol bedrijvigheid.

Bob Minnekeer en Stefaan Van Laere, twee Schotlandfanaten, nemen u mee naar hun Schotland en geven hun persoonlijke reiservaringen, tips en aanraders prijs. Ze stippelen bovendien een aantal prachtige reisroutes uit die u naar wens kunt combineren.

Het echte Schotland heeft oog voor het authentieke, levende Schotland. Anekdotes en couleur locale zijn gekaderd in de geschiedenis, natuur en cultuur van het land: de tradities, de ware aard van de Schot, de do’s en don’ts in de Schotse keuken… Dit boek is zoveel méér dan een traditionele reisgids.

Ouder werk

Als auteur schreef en schrijft Stefaan Van Laere niet alleen jeugdboeken, thrillers en boeken over whisky, jenever en tango. Een greep uit zijn oeuvre.
In 1992 werd Stefaan Van Laere gezien zijn ervaring als Gents journalist gevraagd om de eerste editie te schrijven van de stadsgids Gent Ondersteboven waar hij in zeven jaar tijd vijf edities zou mee volpennen. En meteen ook proefondervindelijk ontdekken hoe snel een bruisende stad als Gent van uitzicht kan veranderen.

Een reportage met het Moederke van buurthuis ‘t Hulphuizeke op de Gentse Muide (een van de armste buurten van Vlaanderen) resulteerde in het boek Wrakhout – verhalen uit de marge, waaraan ook een cd gekoppeld was. Hieraan werkten artiesten als Luc De Vos, Big Bill, Walter de Buck, De Vieze Gasten, Luc Callaert, Big Bill en zingende dokter Manu belangeloos mee. Een in vele opzichten leerzaak project, waaruit de auteur leerde dat je letterlijk maar om het hoekje moet kijken om veel naamloze menselijke ellende te zien. Helaas vaak dichterbij dan je denkt…

Tenslotte is er ook nog de gids Assertiviteit die de auteur voor Kluwer schreef.

andereboekenwrakhout andereboekengentondersteboven assertiviteit