Culinaire boeken (2)

Ook de vorige jaren schreef Stefaan Van Laere meerdere culinaire boeken.

Samenwerking met Winiefred Van Killegem: Liefdesrecepjes van Winiefred en Grootmoeders keuken

liefdesreceptjes25 Stefaan Van Laere ging een vruchtbare samenwerking aan met de bekende kruidenvrouw en bestsellerauteur Winiefred Van Killegem die intussen al in twee boeken resulteerde.

In Liefdesreceptjes van Winiefred zochten Winiefred en Stefaan een aantal liefdesopwekkende ingrediënten en receptjes bij elkaar, overgoten met leuke weetjes en stoute tekeningen van Klaas Verplancke.

Dit boekje mag best ondeugdend genoemd worden zonder vulgair te zijn.

Het bevat een aantal vrolijke knipoogjes hoe er vroeger en nu over afrodisiaca gedacht werd/wordt, en al deze pretentieloze hapjes zijn eenvoudig klaar te maken.

Een aanrader voor wie zijn/haar partner eens aangenaam wil verrassen! Opgelet: de auteurs zijn niet verantwoordelijk voor de gevolgen…

grootmoeders-keuken-cover1Winiefred werkte op haar beurt mee aan Stefaans boek Grootmoeders kookkunst in de keuken van (n)u. In dit boek gaat de auteur op zoek naar originele recepten uit de verschillende regio’s van België. Vaak zijn het vergeten recepten uit de dagelijkse keuken, af en toe ook wat meer feestelijke recepten.

De auteur geeft ook telkens een geschiedkundige beschrijving van het hoofdingrediënt met bovendien een aantal leuke of interessante weetjes.

Ook hier geeft Winiefred haar onnavolgbare tips waarbij gezondheid en volkse wijsheid hand in hand gaan.

De fotografie is van de hand van Johan Martens.

Ook aan de reeks De Vis van uitgeverij Snoeck waarvoor Stefaan Van Laere de teksten schreef verleende Winiefred Van Killegem haar medewerking aan de hand van praktische kruidentips. In deze reeks verschenen vier delen, met telkens acht vissen of schaal/scheldieren met recepten van respectievelijk Jason Blanckaert (restaurant c-jean), Marie Clocquet (Jour de Fête), Edwin Vinke (De Kromme Watergang) en Kobe Desramaults (In de Wulf). Smakelijk!

Champagne

champagneBij een overwinning, verdienen we het, bij een nederlaag hebben we het nodig.’

(Sir Winston Churchill)

‘Grote liefdeshistories beginnen met champagne.’

(Honoré de Balzac)

‘De enige wijn die een vrouw na het drinken mooi doet blijven.’ (Madame de Pompadour)

Het ideale geschenkenboek, een van de absolute toppers van de Boekenbeurs 2007!

“De enige wijn die een vrouw na het drinken mooi doet blijven”, zei madame de Pompadour over champagne. De heerlijke godendrank is de inspiratiebron voor een fraai uitgegeven luxeboek, samengesteld door Stefaan Van Laere en maître-sommelier Gido Van Imschoot.

Met de schitterende beelden van fotograaf Bart Deseyn is dit bovendien een geknipt cadeauboek. Het besteedt aandacht aan de achtergrond, geschiedenis en faits divers van champagne en bevat onder meer zestien portretten van vooraanstaande champagnehuizen, kleinere producenten en familiebedrijven.

Met deze keuze van champagnes gaan eigenzinnige topchefs uit Vlaanderen en Nederland verder in het boek op een creatieve manier aan de slag. Ze laten de lezer wegdromen bij schitterende gerechten van absolute topchefs. Vaak gekopieerd, nooit geëvenaard: er is geen wijn die meer tot de verbeelding spreekt dan champagne. Stefaan Van Laere gaat op ontdekking naar de ‘Koning van de wijnen en wijdt u in in de sprankelende geschiedenis van de drank. Na deze introductie zal u met des te meer smaak genieten van een glaasje.

Champagne gaat bovendien op zoek naar harmonie tussen champagne en gastronomie.

De smaak van kaas

kaasHet ideale geschenkenboek voor de liefhebber van kaas!

Al sinds de prehistorie staat kaas op ons menu. ’s Morgens bij de boterham, als fondue en in gratin, bij het aperitief en als dessert. Lekker met een glaasje wijn en port, of een stevige pint, zelfs bij jenever of whisky. Verrassend veelzijdig. Kaas is een feest voor onze zintuigen én komt uit alle hoeken van de wereld.

Wat zijn de nieuwste kaastrends?

Is kaas eten ook echt gezond?

Kan je kaas best in de koelkast bewaren?

Lusten muizen kaas?

Hoe stel je een gevarieerde kaastafel samen?

Waar vind je het recept voor de krokantste kaaskroketjes? In welk land maakt men de Tête de Moine? De smaak van kaas biedt je een uitgebreid overzicht van verschillende soorten kazen en belangrijke kaasregio’s. Het vertelt je alles over de enorme diversiteit aan geuren, kleuren en smaken, het productieproces en de geschiedenis van kaas. Naast boeiende faits-divers en praktische tips over dit lekkers, geven een aantal topchefs hun meest originele en smakelijke recepten met kaas.

Met schitterende foto’s van Philippe Debeerst.

Aardbeien

aardbeienAardbeien. Verleidelijk lekker is een absolute must voor wie graag de culinaire troeven van de magische vrucht exploreert. Met achtergrondinformatie over de zeshonderd soorten aardbeien, de herkomst, de doorbraak in de Lage Landen, de finesses van het kweken…Een geschenkboek om in te bijten!

Wat maakt de verleidelijke aardbei zo uniek en anders dan andere vruchten? En welke culinaire troeven heeft de bloedrode en bloedmooie vrucht in haar mars?
Aanraken mag. De aardbei toont zich van haar allerlekkerste kant. De Vlaamse topchefs Lieven Lootens en Paul Rapati en de Nederlandse topchef Hein Willemsen en patissier Jos van Velzen geven met veel liefde hun meest verrassende recepten met aardbeien prijs. Met hen tovert u stap voor stap een origineel aardbeiengerecht op tafel. Kijken mag uiteraard ook. De al even verleidelijke foto’s van meester-fotograaf Philippe Debeerst laten de aardbei zien zoals ze op haar best is. Een ode aan de ‘leading lady’ onder de vruchten!

Aardbeien zijn een zegen! Franz Schubert at dagelijks meerdere royale porties aardbeien. Om muzikale inspiratie op te doen…
Theresa Tallien, een vooraanstaande ‘madame’ aan het hof van Napoleon, nam twee keer per week een bad in vers aardbeiensap…
Aardbeien zijn des duivels! In Zwitserland en Duitsland mochten vrouwen lange tijd geen aardbeien eten…


Volgens de Ojiba-Indianen kon een dode die aan de poorten van het dodenrijk van een reusachtige aardbei had geproefd, nooit terugkeren naar het aardse leven… Vanuit historisch perspectief is de aardbei niet neutraal. Of je bent vóór. Of je bent tegen. In dit aantrekkelijke aardbeienboek ontdekt u waarom. Vraagt u zich bovendien af waarom condooms met aardbeismaak de best verkochte condooms met smaak zijn? Zet dan uw tanden in dit boek!

Touring restaurantgids voor België, Waar eten veggies en Waar eten culturos

andereculinaireboeken1Tussendoor schreef Stefaan Van Laere ook nog drie restaurantboeken in opdracht van Lannoo. Te beginnen met zijn medewerking aan de Touring Restaurantgids voor België. Werk dat ideaal combineert met een andere passie, namelijk de keuken. Zodanig dat hij zelf vaak achter het fornuis staat en bovendien ook graag in de potten van de chefs gaat kijken.
Een tweede restaurantgids waaraan Stefaan meewerkte is Waar eten culturos?, een idee van acteur Kurt Defrancq. In dezelfde reeks van Lannoo verscheen eveneens in 2003 ook Waar eten veggies?. Een fijne speurtocht die de auteur langs zowel de betere restaurants als gewone eethuisjes met een leuk vegetarisch aanbod bracht.