Als auteur schreef en schrijft Stefaan Van Laere niet alleen jeugdboeken, thrillers en boeken over whisky, jenever en tango. Een greep uit zijn oeuvre.
In 1992 werd Stefaan Van Laere gezien zijn ervaring als Gents journalist gevraagd om de eerste editie te schrijven van de stadsgids Gent Ondersteboven waar hij in zeven jaar tijd vijf edities zou mee volpennen. En meteen ook proefondervindelijk ontdekken hoe snel een bruisende stad als Gent van uitzicht kan veranderen.

Een reportage met het Moederke van buurthuis ’t Hulphuizeke op de Gentse Muide (een van de armste buurten van Vlaanderen) resulteerde in het boek Wrakhout – verhalen uit de marge, waaraan ook een cd gekoppeld was. Hieraan werkten artiesten als Luc De Vos, Big Bill, Walter de Buck, De Vieze Gasten, Luc Callaert, Big Bill en zingende dokter Manu belangeloos mee. Een in vele opzichten leerzaak project, waaruit de auteur leerde dat je letterlijk maar om het hoekje moet kijken om veel naamloze menselijke ellende te zien. Helaas vaak dichterbij dan je denkt…

Eveneens als journalist leerder Stefaan Van Laere de merkwaardige kunstenaar Oscar Glas kennen. Deze krasse avonturier (die in 1996 op 97-jarige leeftijd zou overlijden) maakte in de jaren twintig fortuin in Amerika als kunstenaar en decorateur in de grote bioscoopzalen. Glas zou na de Tweede Wereldoorlog schatrijk naar ons land terugkeren en zijn best doen zijn fortuin er door te jagen… Een merkwaardig man die alle grote filmhelden van zijn tijd én de maffiosi gekend heeft. Het boek Met de helm geboren. Leven en werk van Oscar Glas vertelt over een merkwaardig leven waarin onder meer Marlon Brando, Frank Sinatra en Howard Hughes figureren.

Tussendoor schreef Stefaan Van Laere ook nog drie restaurantboeken in opdracht van Lannoo. Te beginnen met zijn medewerking aan de Touring Restaurantgids voor België. Werk dat ideaal combineert met een andere passie, namelijk de keuken. Zodanig dat hij zelf vaak achter het fornuis staat en bovendien ook graag in de potten van de chefs gaat kijken.
Wat hij als hoofdredacteur van het tweetalige Horeca Magazine dan ook vaak doet.

Een tweede restaurantgids waaraan Stefaan meewerkte is Waar eten culturos?, een idee van acteur Kurt Defrancq.

In dezelfde reeks van Lannoo verscheen eveneens in 2003 ook Waar eten veggies?. Een fijne speurtocht die de auteur langs zowel de betere restaurants als gewone eethuisjes met een leuk vegetarisch aanbod bracht.

andere

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.