Albert Van Damme in Sporzareeks ‘De flandriens van het veld’ (Michel Wuyts) en boek ‘Albert Van Damme. De leeuw van Laarne’ (Stefaan Van Laere)

flandriens-bannerVeldrijder Albert Van Damme was gisteren te zien in de allereerste aflevering van de zesdelige reeks ‘De flandriens van het veld’ van sportjournalist en wielerkenner Michel Wuyts op Sporza (Canvas). In deze aflevering vertelde de ‘Leeuw van Laarne’ uitgebreid over de legendarische duels tussen de twee gebroers Van Damme (Albert en Daniël) met dat andere legendarische broederpaar Roger en Erik De Vlaeminck. Die ene wereldtitel die hij behaalde in Vera di Bidasoa voor Roger de Vlaeminck (1974) blijft in het geheugen van menig wielerliefhebbers gegrift. Ook zijn tegenstanders van weleer kwamen uitgebreid aan bod.
Het is alvast uitkijken naar de volgende aflevering maandagavond! Van de reeks werd ook een prachtig boek gemaakt door Michel Wuyts dat we net als zijn vorig boek ‘Cyclocross’ alleen maar kunnen aanbevelen.

Boek ‘Albert Van Damme. De Leeuw van Laarne’ loopt als een trein

cover-boek-albert-van-damme-de-leeuw-van-laarneHet boek ‘Albert Van Damme. De Leeuw van Laarne’ dat auteur Stefaan Van Laere over zijn vroegere dorpsgenoot schreef, kwam uit begin oktober 2011 en loopt nog steeds als een trein. Het is dan ook een bestseller van uitgeverij Partizaan, die recent ook het wielerboek ‘Theo Verschueren. 11 x Belgisch kampioen. 5 x Europees kampioen. 2x wereldkampioen’ van Jamy Ivens uitgaf.

Stefaan Van Laere

Albert Van Damme

De Leeuw van Laarne

““Dé flandrien van de cross!” (oud-voorzitter van de Belgische wielerbond Laurent De Backer)

“Zonder meer de coureur waarvoor ik het meest respect heb.” (Roger De Vlaeminck)

“Trainen, werken en koersen: dat was zijn leven.” (Robert Vermeire)

1973-fotos-albert-van-damme148-kluisbergen-1973Zes Belgische, één wereldtitel en meer dan 400 gewonnen crossen: veldrijders die een palmares als dat van Albert Van Damme (° 1 december 1940) kunnen voorleggen zijn op de vingers van één hand te tellen. Twintig jaar lang was de ‘Leeuw van Laarne’ een absolute topper die de strijd aanging met meerdere generaties veldrijders in binnen- en buitenland. Legendarisch zijn de vele duels op het scherp van de snee die hij, geflankeerd door zijn broer Daniël, uitvocht met dat andere broederpaar Roger en vooral Erik De Vlaeminck. Berten Van Damme stond mee aan de wieg van het succes van de cross in Vlaanderen en wordt door vriend en tegenstander nog steeds geroemd om dat oneindig grote strijdershart van hem. Deze familieman bij uitstek combineerde het veldrijden met een druk bestaan als bloemist, zeep- en bierhandelaar en heeft naar eigen zeggen gewerkt voor iemand van 160 jaar.

Voor auteur Stefaan Van Laere is dit boek een terugkeer naar zijn jeugdjaren in Laarne, waar hij de held van zijn gemeente op het kleine scherm overwinning na overwinning zag halen.

Technische gegevens

Stefaan Van Laere

Albert Van Damme

De Leeuw van Laarne

Hardcover, 17 x 24 cm, 208 pagina’s met meer dan 200 foto’s.

Uitgeverij Partizaan

Omslagontwerp: Kathelyne Van den Berghe

ISBN: 9789490243371

Hoe het boek te verkrijgen?

Het boek ‘Albert Van Damme. De Leeuw van Laarne’ is onder meer ook op volgende plaatsen verkrijgbaar:

– alle Standaard Boekhandels

- Centrum Ronde van Vlaanderen Oudenaarde

- Wielermuseum Roeselare

- Krantenwinkel Steentje Laarne

- Krantenwinkel Nissens Wetteren

- Krantenwinkel Dorp Wetteren-ten-Ede

U kunt ook een exemplaar bestellen en laten thuis sturen.

Voor België: het boek wordt u thuisgestuurd na storting van € 22,50 op rekeningnummer 145-0574529-57 met vermelding ‘1 ex. Albert Van Damme’.

Kijk hier voor een filmpje over het boek.
978949024338812 Responses to “Albert Van Damme in Sporzareeks ‘De flandriens van het veld’ (Michel Wuyts) en boek ‘Albert Van Damme. De leeuw van Laarne’ (Stefaan Van Laere)”

  1. freddy Van Calster zegt:

    Waar is de tijd dat ik als kleine jongen aan de hand van mijn vader naar de laatste koersen van Albert Van Damme ging kijken, onder meer in het kasteel van Laarne en in Oostakker…
    Een héél mooi eerbetoon aan de Leeuw van Laarne!

  2. Stefaan zegt:

    Ik was er destijds ook bij in Laarne op die fameuze cross doorheen het kasteel van Laarne…

Leave a Reply