Verschenen in het tijdschrift Smaak nr. 48 april-mei-juni 2009
 
Tekst & foto’s Stefaan Van Laere
Het Schotse graan, onontbeerlijk voor de whiskyproductie
Het Schotse graan, onontbeerlijk voor de whiskyproductie

Glasgow had tot voor kort de naam een wat grauwe en ouderwetse stad te zijn, maar daar komt verandering in. Een nieuwe generatie jongere chefs werkt achter de schermen keihard om een van Schotlands mooiste steden en zijn wijde omgeving op te waarderen tot een hippe regio die het bezoeken waard is. Steeds meer toeristen laten zich dan ook verleiden tot een bezoekje aan deze stad die over de nodige troeven beschikt om uit te groeien tot een van de absolute trekpleisters van Groot-Brittannië. Tal van restaurants, pittoreske winkels met Schotse producten en toeristische bezienswaardigheden zorgen voor een ruim aanbod dat de duur van een klassieke citytrip overtreft. Een gouden tip: drink er zeker een van de ontelbare Schotse maltwhisky’s en vergeet ook niet van het plaatselijke lams- en rundsvlees te proeven, zonder uiteraard de befaamde Schotse zalm en schelpdieren te vergeten.Groot-Brittannië is het afgelopen jaar voor toeristen van het vasteland bijzonder aantrekkelijk geworden dankzij de voor ons gunstige daling van het pond. Dat neemt meteen een van de grootste bezwaren weg om niet naar Schotland te gaan, want tot voor kort waren de inderdaad dure prijzen een struikelblok. Schotland zit als toeristische bestemming de voorbije jaren duidelijk in de lift, al denken de meeste bezoekers dan vooral aan een bestemming als de Highlands met zijn ongerepte natuur of een rondleiding in een van de vele whiskydistilleerderijen. Vaak worden bij Schotlandtrips de steden stiefmoederlijk behandeld of zelfs compleet vergeten, en dat is jammer. Zo heeft met name Glasgow en omgeving  de voorbije jaren steeds meer te bieden, al lijkt dit voor het merendeel van de toeristen van bij ons nog een goed bewaard geheim.

 

 Wereldvermaard rund

Het Schotse rund, een brok natuurkracht
Het Schotse rund, een brok natuurkracht

 

 

 

Hoe beter de vermoeidheid van de vliegtuigreis verdrijven dan met een kleine wandeling? Na de aankomst op de luchthaven van Glasgow rijden we met de huurwagen naar Woodneuk Farm in het nabijgelegen Barrhead. Landbouwer Tom Thomson wacht ons ondanks de gietende regen met een stralende glimlach op en vertelt honderduit over zijn trots, de kudde Schotse runderen. “De farm bestaat al sinds 1942, toen mijn vader met 11 dieren begon, nu hebben we er bijna 300. Ons Highland cattle groeit traag en niet geforceerd op een dieet van gras dat rijk aan mineralen is. Het vlees heeft een heel typische, zachte smaak en bevat meer proteïnen dan gebruikelijk maar minder vet.” De farm met zijn ideale ligging nabij een country park met (helaas enkel bij helder weer) zicht op Edinburg trekt jaarlijks 25.000 bezoekers. De robuuste dieren zijn een attractie op zich en hebben intussen de wereld veroverd. Zo vinden we deze Schotse runderen ook terug op koude plekken zoals het onherbergzame Zweden en de poolcirkel, waar ze probleemloos buiten kunnen overleven. We don’t keep the Highland cattle, the Highland cattle keeps us”, geeft Tom nog als wijze woorden mee.

Tijd om even te verpozen, en dat doen we in het imposante Turnberry Hotel. Hier kan je echt een room with a view boeken met uitzicht op de Ierse Zee. De zaak beschikt over een prachtig terras en wordt vaak voor bruiloften gebruikt, maar je kan er ook een hartige maaltijd nuttigen.

Eens opgekikkerd bezoeken we een Farmer’s Market. Hier liggen de lokale producten naast elkaar uitgesteld en heb je maar voor het kiezen. Rund, lam, zeebaars, tonijn, forel, oesters, langoustines, gerookte paté, groenten en fruit, kaas van het Isle of Arran: het probleem van de overdaad dreigt.

We hebben de smaak nu pas goed te pakken. Een bezoekje aan de Iain J. Mellis Cheese Shop leert ons dat de traditionele Schotse kazen populairder dan ooit zijn. “Bijvoorbeeld de Auster rauwmelkse kaas, de Isle of Mull,… Alles wat maar Schots is, kan een instant succes genoemd worden”, zegt een apetrotse verkoper die even niet meer weet waar zijn hoofd staat omdat de klanten tot op straat staan aan te schuiven. Hij laat ons een Schotse cheddar proeven: duidelijk iets minder romig maar kruidiger dan de ‘gewone’ cheddar. Beter met whisky dan met wijn, denken we luidop en de verkoper knikt enthousiast. Tijd om te verbroederen bij een glas Glenfarclas, en vanzelf komen de tongen losser. “Wij Schotten zijn onvoldoende chauvinist. Nochtans hebben we zoveel om trots op te zijn. En we zouden de beste ambassadeurs voor onszelf kunnen zijn. Er wonen meer Schotten buiten in het buitenland dan in Schotland zelf. Maar helaas kennen we onze eigen culinaire schatten veel te weinig om die boodschap uit te dragen.”

Wat verderop wippen we binnen bij slager Meanus McCaskee, die trots is op zijn label Scottish Craft Butcher. “We maken onze eigen pies en serveren enkel het beste Schotse vlees. Dat is zowel beef van de Orkney eilanden als hand geselecteerde black face schapen en 100% natuurlijk gekweekte kippen zonder groeihormonen of antibiotica. Ik heb een voorkeur voor de dieren van Orkney. Je proeft in het vlees de zee, het gras, de woeste wind. Simply the best…

 Puur natuur

 Na een eerste drukke dag is het uitkijken naar een heerlijk verkwikkende nachtrust. In en rond Glasgow zijn er tal van mogelijkheden om te verblijven, van duur en chic tot goedkoop en rustiek bij mensen thuis. Voor heel wat farms is een B & B een welgekomen afwisseling in de activiteiten en een noodzakelijke financiële aanvulling, want de boeren hebben het in Schotland de laatste jaren niet gemakkelijk.

Om helemaal in de sfeer te komen opteren we voor een nacht in de Braeburn Cottage. Gelegen vlakbij de stad maar toch in the middle of nowhere is het uitzicht er van op een heuveltop adembenemend. Margret en haar echtgenoot Kenny, een brandweerman, zijn altijd goedgemutst en hebben een kudde van 150 schapen en 50 runderen. “Wat wil je, ik heb vijf jaar op een farm gewerkt en je krijgt de boerin nooit helemaal uit me”, lacht Margaret. “De mensen denken wellicht dat een B & B uitbaten een gemakkelijke job is, maar ik moet je ontgoochelen. Het betekent hard werken, zeker met die dieren erbij. Maar de omgeving maakt veel goed. En de reacties van de bezoekers natuurlijk. Ze kunnen hier naar hartelust wandelen en de omgeving verkennen.”

Een andere aangename verblijfplaats is de Shantron Farm aan Loch Lomond, waar Anne en Bobby Lennox al sinds 1992 een B & B met een schapenfarm combineren. “Een zestal gasten per nachten is ideaal voor ons, want dan kunnen we iedereen verwennen. Het is hier een prachtige streek met uitzicht op het Isle of Inchmurrin”, klinkt ze als de perfecte p.r.-vrouw. “Vooral tijdens de lammertijd in april-mei, dan kunnen de kinderen live de geboorte van de lammetjes meemaken.”

Terug naar Glasgow, waar het team van het vermaarde Indische restaurant Shish Mahal op een bonye mengeling van stamgasten en nieuwsgierige toeristen kan rekenen. De currygerechten met kip en lamsvlees zijn weliswaar pittig, maar niet overdreven pikant. De keuken is er gul en uitbundig, met een hartelijke ontvangst. Wie niet  vertrouwd is met de Indische keuken, krijgt er een culinaire wandeling aangeboden die kan tellen. Maar – typisch Schots – ondanks de aanvankelijk gezellige drukte is iedereen snel klaar met eten en valt de avond rond 22 uur plots plat. Reden genoeg om enigszins teleurgesteld toch maar het nachtleven in te duiken en in een van de vele bars onze eigen kleine private whiskyproeverij te organiseren…

De volgende dag houden we vrij om kennis te maken met het Mhor concept. Inderdaad een concept, want dit familiebedrijf met zijn wortels in het hart van het National Trossachs Park spreidt zijn vleugels steeds verder uit volgens die ene filosofie: kwaliteit geven daar waar vroeger middelmaat heerste. Resultaat is een groeiend imperium dat intussen al een hotel, een fishmonger (viswinkel met annex restaurant en fish & chips tent), en de zaken Mhorbread (bakkerij met tearoom en bakkerswinkel) en Mhortea (een tearoom in de bibliotheek) bevat.

We ontmoeten de flamboyante chef-eigenaar Tom Lewis in het rustieke Monachyle Mhor hotel, gelegen in Lochearnhead te midden van de ongerepte natuur. Buren zijn hier niet, iedereen die je hier ziet komt speciaal voor de rust en om te genieten. “We hebben een organische tuin van 2000 ha en ruim 1000 schapen”, zegt Tom, die eerst als boer begon met een 50-tal koeien en de smaak te pakken kreeg. “Toen begonnen we met pies, en die hadden meteen een succes. Samen met mijn broer en zus heb ik het oude farmhouse omgebouwd tot een organisch geheel. Van de graanwinkel hebben we een hotel met 14 kamers gemaakt, en zo zijn we steeds verder gegaan. Kwaliteit blijft het uitgangspunt, zo ook in het vlees dat we in het restaurant en de slagerij aanbieden. Ik kies voor Highlander runderen, die brengen minder maar wel eersteklas vlees op.”

De kamers zijn behoorlijk luxueus met flatscreens en elk een ander uiterlijk. Kostprijs rond de 340 pond voor twee personen per nacht, met diner. “Ik ga groen, niet alleen om de planeet te redden maar ook omdat ik zo een bepaald cliënteel aantrek”, geeft Tom onomwonden toe. “Ik wil geld verdienen, maar dat door een ijzersterk label uit te bouwen.”

 Scotch Beef Club

 een heerlijk dessert in de Ubiquitos Chip 

Na een verrukkelijke maaltijd met naast een proefbordje vol heerlijk rund en lam ook vers gerookte vis gaan we terug richting Glasgow. In de Ubiquitos Chip, die al sinds 1971 bestaat, toont Ian Brown zich een charmant gastheer. Zijn restaurant behoort tot de exclusieve Scotch Beef Club en serveert enkel lokale producten. “Scottish is hier inderdaad een trademark”, klinkt hij enthousiast. “De schotels hebben allemaal mijn handtekening. We zitten goed hier centraal Glasgow met een publiek van zowel toeristen als studenten en mensen van de BBC.”

 

Nog meer (en bijna uitsluitend) vlees wordt geserveerd in The Champany Inn in Linlithgow op een half uurtje van Glasgow. Aan de dure wagens op de parking te zien een hippe place to be, en de parfums van de dames geuren onmiskenbaar chic Frans. De Zuid-Afrikaanse chef Clive Davidson mag graag uitpakken met zijn Michelinster en combineert een klasserestaurant met een winkel. Het restaurant is ondergebracht in een 16de eeuwse paardentredmolen, en men vertelt je er graag dat Mary Queen of Scots, in een paleis twee mijl verderop geboren werd. Het eten, voornamelijk steaks en ook oesters uit Loch Guinart, is best verdienstelijk en ook de bediening van de opvallend jonge ploeg mag onze goedkeuring wegdragen. Toch kunnen we ons afvragen of een restaurant bij ons met dit concept een ster zou krijgen.

 

 Dineren en slapen in stijl kan in het Hotel du Vin, een enorm gebouw waar opvallend veel jonge mensen langskomen. De fles korenwijn van Bols in de lounge geeft ons meteen vertrouwen, want dit is een van de allerbeste jenevers en toch nauwelijks bekend buiten de Lage Landen. Verder ook veel grappa en presecco, het bewijst dat de barman verder kijkt dan zijn neus lang is. Prompt krijgen we een rondleiding langs de wijnkelder – met naar verluidt de grootste wijnvoorraad van Glasgow – en leren we dat het gebouw al uit de 18de eeuw dateert. Doelstelling is de klanten van deze imposante zaak toch een familiaal gevoel te geven. En, het klinkt intussen vertrouwd, de chef kookt bij voorkeur met Schots lam en rund, weliswaar met enige Franse invloed.

We krijgen er een verrukkelijke maaltijd, en als toetje mogen we naar hartelust kiezen van de kazentrolley waarop een mooie selectie Schotse kazen.

 Met al dat lekkers voelen we ons intussen behoorlijk verwend, maar we willen het thuisfront ook nog wat gunnen. Terug in Glasgow stoppen we in de ‘liquid delicatesse’ shop Demijohn met een mooi assortiment exclusieve whisky, likeur, wijn, azijn, olie en andere vloeibare producten. Hier vind je enkel organische producten, en die worden volgens de verkoopster in Glasgow steeds populairder. “Al die producten worden bij kleine producenten gemaakt, ook onze organische oliën. Volgens onze groene filosofie kan de klant probleemloos zijn flessen terugbrengen en bijvullen. Dat is voor cliënteel intussen zo vanzelfsprekend dat het een manier van leven geworden is. Vroeger waren we een eilandje in de woestijn, maar we merken dat steeds meer mensen de producten naar waarde weten te schatten. Vlamingen zien we hier graag komen. Jullie hebben affiniteit voor lekker eten en een goede smaak, wat van de meeste Britten niet kan gezegd worden. Jullie scoren ook goed op het vlak van whiskykennis.”

Ook hier merken we behoorlijk wat volk op. “Groot-Brittannië is voor jullie continentals op culinair vlak een woestenij geweest, en daar hadden jullie gelijk in”, geeft een klant spontaan toe. “Maar de zaken veranderen in een snel tempo. We komen en meer van ons eiland af en we beginnen eindelijk te beseffen welke fantastische producten wij hier wel hebben. Houd jullie dus maar vast aan de takken van de bomen!”

Op zoek naar de ultieme whisky blijven we vanzelf hangen bij de single cask whisky’s. Een 1983 Linkwood, Coal Ila en Blachnoch: geen betere manier om deze trip af te sluiten. De verkoopster klinkt zelfs met ons mee, wat wil je nog meer…

 Nuttige adressen

 Woodneuk farm Hillside Road

Barrhead
East Renfrewshire G78 1ES

T.  +44 141 881 1438

 

Turnberry hotel  Ayrshire KA26 9LT

T +44 1655 331000

 

Iain J. Mellis Cheese Shop

492 Great Western Road

Glasgow G12 8EW.

T. +44 141 339 8998

 

Braeburn Cottage,

West Auchencarroch Farm,

Auchencarroch Road, by  Balloch, G83 9LU

T +44 1389 710998

 

Shantron Farm, Luss

Alexandria G83 8RH

T. +44 1389 850231

 

Shish Mahal

60-68 park Road

Glasgow G4 9JF

T. +44 141 334 7899

 

Monachyle Mhor Hotel

Balquhidder, Lochearnhead FK19 8PQ 

T +44 1877 384622

 

Ubiquitos Chip

12 Ashton Lane

Glasgow G12 8SJ

T. +44 141 334 5007

 

Champany Inn

Linithgow, West-Lothian EH49 7LU,

T. +44 150 683 4532

 

Hotel du Vin

1 Devonshire Gardens

Glasgow G12 0UX

T: + 44 141 339 2001

 

Demijohn
382 Byres Road

Glasgow G12 8AR

T +44 141 3373600

 

Tekst: Stefaan Van Laere

Foto’s: Stefaan Van Laere

Bols

 de prachtige bar van restaurant Champany 

 

10 thoughts on “Reportage: culinair Glasgow in opmars

  1. I am all new to the blogosphere. I am curious what CMS suits my needs? A few bloggers have recommended me to use Blogspot. Would you say BlogEngine is better?

  2. Glasgow is inderdaad culinair in opmars, goed opgemerkt van je!

  3. geachte heer Van Laere, deze post maar om even te melden dat ik u een van onze grootste Schotlandpromotoren vind. Uw boeken zijn prachtig (alleen dat laatste met de heer Minnekeer met de whiksy flavours vond ik net té, eerder iets voor de fanaten en dus misschien iets te snobistisch als ik zou vrij mag zijn dat te zeggen…).
    In uw thrillers proef ik de liefde voor Schotland en ook uw Schotlandboek kon me erg bekoren. Ik kijk alvast uit naar uw nieuw werk dat met de regelmaat van een klok verschijnt!
    Slangivar!

  4. Normally I don’t learn article on blogs, however I would like to say that this write-up very compelled me to take a look at and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, very great article.

  5. Once I initially commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now every time a comment is added I get 4 emails with the same comment. Is there any manner you’ll be able to take away me from that service? Thanks!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.